Ministerstvo dá milióny na zlepšení komunikace

1. 7. 2009 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Od letošního podzimu se budou lékaři učit, jak komunikovat s pacientem. Ministerstvo zdravotnictví na to v příštích třech letech uvolní 150 miliónů korun. "Považujeme komunikaci mezi lékařem, zdravotní sestrou a pacientem za vůbec základní. Je nejdůležitější v jejich vztahu," řekla Právu v úterý ministryně zdravotnictví Dana Jurásková...


Podle ní právě v komunikaci mezi lékařem a pacientem vzniká mnoho nedorozumění, která pak vedou k celkové rozladěnosti pacienta. Pokud ale lékař s pacientem mluví, vysvětluje mu postup léčby, pak pacient se s ní více ztotožní a lépe spolupracuje.

Ministerstvo také mění od července systém vzdělávání lékařů. Z 81 oborů jich bude pouze 40 podle standardů Evropské unie. Mění se také délka vzdělávání lékařů po vystudování lékařské fakulty. Až dosud pracovali 5 až 7 let pod odborným dozorem a nesměli žádnou práci vykonávat samostatně. Nyní to budou pouze dva roky, po nichž dostanou tzv. certifikát o absolvování základního kmene. Těch je deset.

První rok je společný a zahrnuje obory jako chirurgie, vnitřní lékařství, ARO, gynekologie a porodnictví a dětské lékařství. Druhý rok kmene už bude vysloveně pouze specializační.

Po dvou letech absolvování kmene získá certifikát a ten bude lékaře opravňovat vykonávat některé práce samostatně, což dosud nesměl.

Certifikát ale nenahrazuje atestaci. První atestace dál bude zhruba po pěti až sedmi letech. Certifikát ale významně změní postavení mladého lékaře.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?