Ministerstvo financí odmítá ceník lékařů

16. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud by různá sdružení začala vydávat vlastní ceníky, bylo by to podle Pavla Maštálky z Ministerstva financí hrubým porušením hospodářské soutěže. Ceník nadstandardních zdravotnických služeb a výkonů, který chce vydat Česká lékařská komora, by měl podle Ministerstva financí prověřit Úřad pro hospodářskou soutěž. "Už jsem ho na připravovaný katalog cen upozornil," řekl včera našemu listu ředitel odboru cenové politiky MF Pavel Maštálka. Nic podle něho na věci nemění fakt, že v katalogu by měly být uvedeny ceny orientační a záleželo by...


na domluvě mezi lékařem a pacientem.

„Zákon o cenách počítá s tzv. nezávaznou doporučenou cenou. Tu ale může vydávat výrobce konkrétního zboží nebo služby. V tomto případě by ji mohl vydat jednotlivý lékař pro své pacienty. Jakýkoli jednotící prvek, o který v tomto katalogu přece jde, je hrubým narušením hospodářské soutěže. Takový ceník by byl napaden i ze strany našeho ministerstva,“ tvrdí Maštálka.

Prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath si naopak myslí, že Ministerstvo financí může do záležitosti s katalogem těžko hovořit. „Návrh zpracovali naši právníci, aby byl v souladu s právním řádem. Ministerstvu financí do něj nic není,“ prohlásil. „My můžeme doporučit lékařům, aby se v ceně za konkrétní službu pohybovali v určité hladině. Když ji nedodrží, nebudeme na ně vyvíjet žádný nátlak,“ dodal. Zdůraznil, že ceny jsou nezávazné a je na lékařích, jestli je budou respektovat. Ředitel Maštálka však trvá na svém a tvrdí, že i tak by musel katalog posoudit antimonopolní úřad. Každé sdružení by si totiž pak podle něho začalo vydávat své ceníky.

Orientační katalog nadstandardních služeb, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, chce ČLK vydat nejpozději v listopadu. Jak řekl Rath, jde spíše o přínos pro pacienty. Pokud bude lékař za službu, která se v katalogu pohybuje kolem 300 korun (třeba za vyžádané vyšetření mimo ordinační hodiny), požadovat tři tisíce, pacient z katalogu zjistí, že přehání. „Ale samozřejmě bude přínosem i pro lékaře, když budou vědět, kde se cenová hladina pohybuje,“ dodal Rath.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 16.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?