Ministerstvo financí žádá spoluúčast krajů na investicích nemocnic

22. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Spoluúčast krajů až v poloviční výši celé investice požaduje ve zdravotnictví ministerstvo financí. Ministerstvo zdravotnictví to akceptuje a hejtmany o tom průběžně informovalo, uvedla ministryně zdravotnictví Marie Součková...


PRAHA-

Někteří hejtmani totiž nesouhlasí s tím, že kraje mají přidat ze svého rozpočtu stejnou částku, jakou stát dá v dotaci zdravotnickému zařízení. V případě státních zařízení třetinu.

„Program na podporu rozvoje a obnovy materiálně-technické základny regionálního zdravotnictví dosud ministerstvo financí neschválilo,“ upozornila Součková a připomněla, že hejtmany na schůzce 17. února požádala o stanovisko k tomuto záměru.

Představitelé krajů tvrdí, že se o záměru dozvěděli až tři měsíce po schválení rozpočtu, některé kraje na to nejsou připraveny. Součková uvedla, že veškeré stavební akce byly do kapitoly ministerstva zdravotnictví zařazeny pozměňovacími návrhy při schvalování státního rozpočtu.

Radní pro zdravotnictví Plzeňského kraje Jaroslav Kadlec řekl, že pravidla pro přidělování dotací vycházejí z toho, že ministerstvo zdravotnictví se vzdalo jedné miliardy ve prospěch krajů.

„Věděli jsme to od ledna, kdy se kraj snažil získat dotace na dokončení stavebních úprav rokycanské nemocnice,“ uvedl. Kraj letos nedá žádné ze svých čtyř okresních nemocnic ani korunu provozních dotací. Na přístroje schválil 25 milionů.

„Je to vklad do kapitálu společnosti, nikoli dotace,“ poznamenal Kadlec. Dalších pět milionů půjde na dokončení oprav a stěhování nemocnice v Rokycanech. Na stejné akce v Klatovech a Stodu bude kraj schvalovat dalších deset až 20 milionů.

Pardubického kraje se podle radního Josefa Janečka požadavek spoluúčasti nedotkne, vztahuje se totiž jen na nové investice. „Naše investiční akce byly založeny ještě za existence okresních úřadů. Podmínky pro jejich dokončení jsou jiné,“ řekl.

Kraj má letos v rozpočtu vyčleněny 102 miliony, které přidá ke státní dotaci na dostavbu nemocnic ve Svitavách, Litomyšli, Ústí nad Orlicí a Chrudimi.

Pavelka: podmínka spoluúčasti se dala očekávat

Podle náměstka jihočeského hejtmana Vladimíra Pavelky se podmínka spoluúčasti dala ze strany státu předpokládat. Podobný princip podle něj funguje už několik let, jen míra spoluúčasti nebyla nikdy tak vysoká.

Kraj letos plánuje z rozpočtu na investice nemocnic zhruba 50 milionů. Bude se na nich muset podílet i samotné zařízení. Například strakonická nemocnice chce rekonstruovat stravovací areál za 70 milionů. Státní dotace činí 35 milionů, kraj přispěje 17,5 milionu a zbytek uhradí nemocnice.

Hejtman Zlínského kraje František Slavík zatím nebyl oficiálně informován o tom, že by krajské úřady musely dorovnávat státní dotace do zdravotnických zařízení. „Pokud by tomu ale tak opravdu bylo, považuji takové řešení za nešťastné. Na něco podobného nejsme připraveni,“ řekl.

Hajžman: požadovanou částku dodáme

Nepříznivě hodnotí toto pravidlo také vedoucí odboru zdravotnictví královéhradeckého krajského úřadu Zdeněk Hajžman. „Ministerstva se snaží krajům diktovat, jak se mají chovat. Je jasné, že se to nikomu nelíbí,“ uvedl. Podle něj však nařízení letos kraji žádné problémy nezpůsobí.

„Letos máme se státem dojednanou jedinou patnáctimilionovou dotaci do trutnovské nemocnice na rekonstrukci budovy. V tomto případě si myslím, že jsme schopni státem požadovanou částku dodat,“ řekl.

Ani Liberecký kraj by neměl mít problémy

Také podle vedoucího odboru zdravotnictví krajského úřadu v Liberci Jiřího Benedikta nebude mít Liberecký kraj s padesátiprocentní spoluúčastí problémy. V nemocnicích zřizovaných krajem se letos nepředpokládá zahájení investiční akce, na kterou by se nové pravidlo vztahovalo, řekl.

Hejtman Olomouckého kraje Jan Březina zatím neví, jaký dopad na krajský rozpočet budou mít nová pravidla. Velké výhrady k nim má hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. Podle něj se objevila až po schválení rozpočtu. „Nelíbí se mi to, každý by měl přesně vědět v době, kdy o peníze usiluje, za jakých podmínek je může skutečně získat,“ poznamenal.

Podle mluvčí Ústeckého kraje Romany Konečné ministerstvo nepožaduje, že polovinu investice musejí doplatit přímo kraje.

„Žádá, aby v případě, že udělí dotaci, druhá polovina peněz nešla ze státního rozpočtu. Může tedy jít o prostředky z rozpočtu samotného zdravotnického zařízení, ale také z rozpočtu měst a obcí,“ řekla.

V kraji se spoluúčast týká nákupu magnetické rezonance pro teplickou nemocnici a zřejmě i rekonstrukce zdravotního střediska v České Kamenici.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?