Ministerstvo hodlá omezit souběh lékařských praxí

17. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Marie Součková chce rázně omezit souběh lékařských praxí, kdy lékař třeba dopoledne pracuje v nemocnici a odpoledne má svoji vlastní ambulanci, nezřídka i v prostorách, které mu pronajala nemocnice...


Ministryně zdravotnictví Marie Součková chce rázně omezit souběh lékařských praxí, kdy lékař třeba dopoledne pracuje v nemocnici a odpoledne má svoji vlastní ambulanci, nezřídka i v prostorách, které mu pronajala nemocnice.

„Jestliže souběh, tak pouze odůvodněný. Lékař bude muset doložit - podle demografického vývoje v dané oblasti, že služba je skutečně potřebná,“ řekla Součková na úterní poradě předsedů okresních sdružení České lékařské komory, když jim přednášela o připravované reformě zdravotnictví.

V praxi by to znamenalo, že pokud lékař takovou potřebnost nedoloží, jeho ordinace by se zavřela. Až dosud mnohdy právě lékaři z nemocnic, kteří takový souběh praxe měli, přeobjednávali pacienty do své soukromé ordinace, a ta často vynášela víc než stejná ve státní nemocnici.

„Netvrdím, že by se tato ordinace musela třeba úplně zrušit, ale určitě by už nemohla být napojena na síť zdravotního pojištění. To znamená, že soukromá ordinace by pak poskytovala služby pouze za přímou platbu od klientů. A kdo chce tuto službu zaplatit, ať ji zaplatí, ale nebyla by hrazena ze zdravotního pojištění,“ řekla Součková.

Právo, 17.09.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?