Ministerstvo i vláda ignorují petici, stěžují si Pardubice

19. 5. 2009 10:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda, poslanci i ministerstvo zdravotnictví sklízí tvrdou kritiku od pardubické radnice. Ta je přesvědčena, že politici úmyslně ignorují petici za zachování statusu traumacentra a onkologického centra v pardubické nemocnici. Podepsalo ji 25.637 lidí, město však od února nedostalo žádnou odpověď, přestože lhůta pro vyřízení činí 30 dní. Bývalá ministryně kritiku označila za šíření poplašné zprávy...


Petici předalo město 13.února na tři místa, petičnímu výboru Poslanecké sněmovny, tehdejšímu premiérovi Mirku Topolánkovi a tehdejší ministryni zdravotnictví Daniele Filipiové. „Dodnes jsme nedostali žádnou odpověď,“ reagovala pro ČTK náměstkyně pardubického primátora Štěpánka Fraňková.

Radnice je přesvědčena, že pokud má petice více než 10 tisíc signatářů, musí se jí zabývat petiční výbor na svém jednání za účasti zástupců jejích organizátorů. Místo toho výbor postoupil pardubickou petici 3. března k vyřízení zdravotnímu výboru, od nějž nepřišla žádná odpověď.

Petice určená premiérovi byla úřadem vlády postoupena 19. února ministerstvu zdravotnictví, odboru zdravotních služeb, na reakci město dosud marně čeká.

Ministerstvo ale tuto kritiku nepřijímá, tedy alespoň jeho bývalá šéfka Daniela Filipiová. Tvrdí, že se jedná o šíření poplašné zprávy, která nemá pravdivý základ, a dochází tak ke klamání občanů. Mimo jiné se zmiňuje i o tom, že v případě pokračování je připravena proti iniciátorům a šiřitelům této petice podat trestní oznámení.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň pouze potvrdil, že ministerstvo magistrátu řádně odpovědělo. „Paní ministryně Filipiová zasílala odpověď na petici 20. března, odpověď byla adresována panu Jaroslavu Demlovi, primátorovi města Pardubice. Jde o stejný úřad, který petici zasílal,“ uvedl.

Pardubická krajská nemocnice přišla o statusy komplexního onkologického centra a traumacentra rozhodnutím ministerstva zdravotnictví k 1. lednu 2009. Postup ministerstva zdravotnictví kritizoval i Pardubický kraj, který je zřizovatelem nemocnice.

Hejtman Radko Martínek nedávno uvedl, že komunikace s ministerstvem je velmi špatná, na dopisy a výzvy kraje k jednání prý ministerstvo neodpovídá.

Pardubický kraj před časem podal na postup ministerstva stížnost k ministerstvu pro místní rozvoj. Stížnost navazuje na správní žalobu z počátku dubna. Ministerstvo naopak za svým krokem stojí a argumenty kraje označilo za lživé.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?