Ministerstvo: Kraje by měly dávat více peněz na sociální služby

23. 2. 2009 9:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Kraje by měly ze svých rozpočtů dávat více peněz na sociální služby. Vyzvala je k tomu tripartita, která požaduje po krajích dorovnání peněz pro vlastní zařízení na úroveň roku 2005, kdy jim kraje daly 1,2 miliardy korun. Pro letošek plánují kraje jen 674 milionů...


korun. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský.

„Výdaje krajů na sociální služby dramaticky poklesly. Letos je plánováno o více než půl miliardy korun méně. Dlouhodobě je tento stav neakceptovatelný,“ uvedl. Údaje o financování sociálních služeb v krajích v dalších letech ministerstvo neposkytlo.

Zdravotnické odbory jsou kvůli nedostatku peněz pro poskytovatele sociálních služeb od ledna ve stávkové pohotovosti. Vyhlásily ji, protože státní rozpočet na letošní rok vyčlenil na sociální služby o třetinu méně než loni. V roce 2008 to bylo 6,8 miliardy korun, nyní se počítá s dotacemi 4,5 miliardy korun. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas v lednu 2009 rozhodl o dodatečném posílení prostředků na dotace pro sociální služby ve výši 1,5 miliardy korun.

Sezemský uvedl, že celkové výdaje státního rozpočtu do oblasti sociálních služeb vzrostly z 13 miliard korun v roce 2006 na 25 miliard v roce 2008. S podobou částkou podle něj počítá ministerstvo i letos.

Zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlády se ve čtvrtek shodli na vytvoření analýzy financování sociálních služeb. Do společné pracovní skupiny budou přizváni také zástupci měst, obcí a krajů. Stávková pohotovost trvá, protože finanční situace zatím není dořešena, řekl ČTK po jednání tripartity předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. Další schůzka tripartity je plánována na 16. dubna.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?