Ministerstvo marně shání podporu pro protikrizová opatření

6. 5. 2009 10:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví zatím marně shání podporu opozice pro protikrizová opatření, finanční stabilitu systému navíc ohrožuje snaha opozice o plošné zrušení regulačních poplatků. Ve zdravotnictví by tak podle ministryně Daniely Filipiové mohlo chybět až 20 miliard korun. Česká lékařská komora ale před přijetím opatření důrazně varuje...


Protikrizovým opatřením se dnes bude znovu zabývat vláda, minulý týden jednání přerušila a dala ministryni za úkol, aby sehnala podporu opozice. Ve sněmovně by pak opatření mohla být schválena hned v prvním čtení, takže by mohla platit od 1. července letošního roku. Nyní Filipová čeká, až sociální demokraté nominují kandidáta pro vyjednávání. Podle ministryně české zdravotnictví dosud ekonomické krizi čelí úspěšně, mohou za to prý regulační poplatky a zodpovědný přístup ministerstva zdravotnictví, které umožnilo vytvoření rezerv ve zdravotních pojišťovnách. „Bohužel zásadním nebezpečím pro finanční stabilitu systému jsou snahy o zrušení regulačních poplatků. Předpokládaný přínos regulačních. Předpokládaný přínos regulačních poplatků do zdravotního systému činí nezanedbatelných 7,5 miliardy korun. Nikdo z těch, kteří navrhují zrušení poplatků, neřekl, kde tyto peníze pro zdravotnictví získá,“ varoval první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Protikrizová opatření zahrnují navýšení platby státu za děti, důchodce a nezaměstnané, přesun části peněz zdravotních pojišťoven z provozních fondů a fondů prevence na zdravotní péči, zpřesnění kontrolních pravomocí pojišťoven při výběru a vymáhání pojistného a také zvýšení dohledu státu nad plněním povinností zdravotních pojišťoven a změny v oblasti lékové politiky.

Zvýšení plateb státu by letos mělo přinést navíc 2,5 miliardy a v příštím roce pět miliard korun. Pojišťovny by měly z úspor ze svých fondů dát na péči navíc 2,5 miliardy korun. Zpřesněním kontrolních pravomocí při výběru a vymáhání pojistného má přijít do systému další půlmiliarda. Další tři miliardy se ušetří přehodnocením cen léků a jejich úhrad ze zdravotního pojištění, aniž stoupne spoluúčast pacienta. „České zdravotnictví není bezprostředně ohroženo krizí, pokud se nic neudělá, do půl roku se do ní může zdravotnictví dostat,“ varoval první náměstek ministryně Marek Šnajdr.

ČLK varuje před přijetím premiéra i ministryni

Proti přijetí protikrizových opatření ostře vystupuje Česká lékárnická komora, ta se dokonce prostřednictvím dopisů obrátila i na premiéra Mirka Topolánka a na ministerstvo zdravotnictví. Některé kroky totiž podle komory peníze neušetří, jak proklamuje ministerstvo, ale budou mít spíše opačný efekt. Za nejnebezpečnější považuje změny pravidel stanovování úhrad léků z veřejného zdravotního pojištění, které by prý způsobily zvýšení výdajů veřejného zdravotního pojištění za léky o zhruba 2,5 miliardy korun ročně. Dále pak zmrazení výše zástupné platby státu za osoby bez vlastních příjmů. „Schválení návrhu ministerstva zdravotnictví by tedy do konce roku 2010 ochudilo české zdravotnictví minimálně o 3,1 miliardy korun,“ je přesvědčen šéf komory Milan Kubek.

msvo (www.Zdravi.Euro.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?