Ministerstvo: Nemocnice nezůstanou bez léků, pomohou si navzájem

1. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice nezůstanou bez léků, i kdyby distributoři naplnili své hrozby a přestali jim medikamenty dodávat. "Zařízením, kterým hrozí výpadky dodávek, pomohou fakultní nemocnice," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Mario Böhme...


PRAHA - S tímto řešením počítá ministryně Marie Součková. Mluvčí připomněl, že již v minulých letech si v podobné situaci nemocnice navzájem vypomohly.

Ředitel Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) Pavel Suchý řekl, že asi deset nemocnic je kvůli problematickému placení v „jiném režimu“.

Jako příklad uvedl Kladno, Kroměříž,Strakonice, Rokycany a Chrudim. Jiný režim zahrnuje snížení dodávek, platbu v hotovosti za každou dodávku nebo zastavení dodávek, což potkalo Vsetín. „Vsetín je odtržen od distributorů od února,“ uvedl Suchý.

Na některé nemocnice podle něj již distributoři podali žaloby nebo je připravují. Podle Suchého totiž považují lůžková zařízení za normální, když hradí faktury za léky 60 dní po splatnosti, přičemž splatnost je rovněž 60 dní. Distributoři tak dostanou za léky zaplaceno čtyři měsíce po dodání.

„Dlužnou částku jsme tentokrát ani nevyčíslili, stejně to za nás nikdo nevyřeší,“ dodal. Podle hejtmanů dosahují dluhy nemocnic, jež převzaly kraje počátkem roku od státu, šesti miliard. Vedle částek za léky jsou v tom i dluhy dalším dodavatelům. Součková počítá s oddlužením nemocnic, nikoli však plošným.

S ministrem financí Bohuslavem Sobotkou se domluvila, že by byl možný odkup dluhů nemocnic do výše 50 procent, a to prostřednictvím Konsolidační agentury. Předpokladem je dohoda s kraji o síti nemocnic a počtech lůžek akutní i následné péče, aby nabídka lépe odpovídala potřebám občanů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?