Ministerstvo se snaží svalit vinu na kraje

17. 12. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Výměna názorů mezi ministerstvem zdravotnictví a Pardubickým kraje zřejmě nebude mít příliš přátelský konec. Otevřený dopis, ve kterém ministr krajům vzkázal, že za výši platů lékařů také zodpovídají, označilo hejtmanství za hledání viníka. „Ministr a vláda nehodlají dělat nic a snaží se svalit vinu na kraje,“ tvrdí pro Zdraví.Euro.cz krajská radní zodpovědná za zdravotnictví Markéta Tauberová.


Jak reagujete na otevřený dopis ministra zdravotnictví?

Chtěli jsme pana ministra upozornit, že situace je vážná. Ministr a vláda nehodlají dělat nic a snaží se svalit vinu na kraje. V silách kraje není finančně asanovat požadavky lékařů, v tom se pan ministr mýlí. Platy neurčuje lékařům kraj ale vláda. Jestliže se do celonárodní akce zapojili lékaři všech nemocnic, včetně fakultních, a jednu z nich pan ministr donedávna řídil, tak je evidentní, že za současný stav nemůže hejtman ani ředitelé nemocnic, ale špatný systém. Systém může spravit jen a pouze ministerstvo zdravotnictví a vláda.

Vedle kritiky vás ale ministr vyzval i ke spolupráci, přijmete ji? Budete v tomto duchu dále s ministerstvem komunikovat?

Pardubického kraje se výzva pana ministra netýká, protože restrukturalizace ve zdravotnických zařízeních proběhla, máme nejnižší počet lůžek v České republice. Pardubický kraj i Asociace krajů ČR se nebrání komunikaci s ministerstvem zdravotnictví, spíše naopak. Přejeme si, aby bylo nalezeno řešení, které uklidní vyhrocenou situaci.

Víte kolik lékařů se z vašeho kraje chystá odejít? Kolik jich již podepsalo výpovědi?

V této chvíli nevíme, kolik lékařů podá skutečně výpověď. Číslo budeme znát mezi svátky nebo na začátku roku.

Máte připravený nějaký krizový plán?

Představa, že nezajistíme péči v kraji, je nemyslitelná. I kdyby nenastala krizová situace, tak by úhradová vyhláška dostala nemocnice do velkých potíží.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?