Ministerstvo se zřízením dětských poúrazových center v Plzni a Českých Budějovicích nepočítá

17. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Péče o poraněné děti není v Česku uspokojivá, upozorňuje vedoucí Centra dětské traumatologie Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Havránek. "Kvůli chybějícímu modernímu dovybavení pracovišť neumírá více dětí, to jako lékaři nemůžeme dopustit. Ale bezesporu by mohla být kvalita péče vyšší, kdyby přístroje a nástroje byly moderní a nebyly jako ty naše dosavadní neúnosně zatížené dlouhodobým používáním...


Praha - “ zdůraznil a dodal, že bývají často i poruchové.

Navíc například pražská centra mají podle Havránka zastaralý stavební fond. „To je snad největší handicap českého zdravotnictví ve srovnání s vyvinutými zeměmi západní Evropy a USA. Děti jsou mnohdy hospitalizovány v mnohalůžkových pokojích s nedostatkem sociálních zařízení, scházejí místa k pobytu rodinných příslušníků,“ uvedl Ha-vránek.

V zemi existuje šest center dětské traumatologie, v nichž se pacientům věnují lékaři různých oborů. Dvě jsou v Praze a po jednom v Hradci Králové, Ústí nad Labem, Brně a Ostravě. „Aby byla spádovost pokryta, je potřeba zřídit centra také v Českých Budějovicích a Plzni,“ míní Havránek. Jak však sdělil našemu listu mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ota Černý, s jejich zřízením se nepočítá. „Síť center je dostačující,“ tlumočil názor ministerstva.

Získat peníze na vybavení center pro léčbu dětí po úrazech a zraněních je nyní cílem třetí etapy projektu „Ostrovy života“. Sbírka, do níž lidé přispějí koupí potravinářských výrobků se žlutočerveným logem, začala v těchto dnech a potrvá do konce roku. V předcházejících dvou sbírkách se podařilo shromáždit 18 miliónů korun.

Peníze pomohly zřídit a vybavit jednotky intenzívní péče v dětských zdravotnických zařízeních. Pro dokreslení: Cena dýchacího přístroje se blíží dvěma miliónům korun, monitor stojí půl miliónu. Při operacích jsou nutné výkonné rentgeny, které stojí tři milióny, pomůcky pro nápravu zlomených kostí mohou stát i přes 100 tisíc korun. Havránek vysvětlil, že péče o závažně poraněné dítě je v mnohém dražší než v případě dospělého. „Musíme být schopni ošetřit děti od novorozenců po dorostence vzrůstu dospělého člověka, to klade velké nároky na variabilitu pomůcek, protože nemůžeme použít stejnou pro kojence i dospívajícího,“ dodal.

Nejčastější příčinou smrti dětí jsou úrazy a otravy. Ročně se v Česku zraní asi 300 tisíc dětí, 3000 z nich zůstane trvale postiženo a více než 400 jich zemře. Téměř třetina z toho zahyne po dopravní nehodě. V případě úmrtí na silnicích téměř v polovině případů seděly děti na místě spolujezdce.

(ika), Hospodářské noviny, 17.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?