Ministerstvo si došláplo na náborářské praktiky VoZP

23. 5. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Boj o pojištěnce vrcholí. Zhruba měsíc před vypršením lhůty pro přestup klientů k jiné pojišťovně ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že má vážné pochybnosti o náborářských praktikách Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP).


„Ministerstvo zdravotnictví má vážné pochybnosti o postupu vojenské zdravotní pojišťovny při náboru nových pojištěnců,“ sdělila včera novinářům mluvčí Viktorie Plívová poté, co ministerstvo zpracovalo výsledky veřejnoprávní kontroly ministerstva zdravotnictví nad zdravotním pojištěním ve VoZp. Kontrola probíhala ve dnech 25. 10. 2012 – 12. 4. 2013.

Pachatel neznámý

Ministerstvo na základě svých zjištění pojalo podezření, že by mohlo jít i o trestný čin. Podalo proto Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze trestní oznámení na neznámého pachatele. Další podnět pak zaslalo Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a ministerstvu financí. VoZP se proti mediálnímu prohlášení ministerstva tvrdě ohradila a zvažuje, že se bude bránit soudní cestou.

„VoZP trvá na tom, že z výsledků kontroly nevyplynuly žádné závažné nedostatky v její činnosti. Informace, byť zkreslené, považuje za závažné porušení mlčenlivosti a do jisté míry zneužití pravomoci úřední osoby. Minimálně v tomto smyslu zváží další postupy své právní obrany,“ uvedl pro ČTK mediální manažer pojišťovny Richard Medek.

Nečistá výběrová řízení

Ministerstvo zdravotnictví spatřuje pochybení hned v několika rovinách. „Podezřelá zjištění vyplývají zejména z okolností náborových akcí nových pojištěnců, které probíhaly v letech 2011 a 2012. Podle zjištění kontroly MZ mohlo docházet k vyplácení značného množství prostředků (v řádu desítek milionu korun) za neobvyklých okolností,“ uvedla Plívová s tím, že MZ má pochybnosti i o čistotě veřejných zakázek, což byl ostatně důvod, proč by měl věc posuzovat i ÚHOS.

„Příkladem budícím pochybnosti může být například skutečnost, že jeden ze subjektů zajišťující nábor nových pojištěnců jako své trvalé bydliště ve smlouvě uvedl adresu Úřadu městské části Prahy 2 (tedy adresu ohlašovny). Tato externí OSVČ přitom inkasovala za své služby od Vojenské zdravotní pojišťovny částku převyšující 100 milionů korun, a to bez předchozího výběrového řízení,“ upřesnila Plívová.

Návrat nekalých praktik?

Podle mluvčí ministerstva byla zjištěna i řada dalších pochybení, která se týkají již v minulosti tolik propíraných náborářských praktik.

„Z dokumentace evidující stížnosti pojištěnců vyplývá, že mohlo docházet k použití nekalých praktik a porušování etického kodexu pojišťovny. Také počty přijatých klientů vykazují jisté anomálie a mohou vzbuzovat podezření o manipulaci s daty,“ upozornila Plívová.

Mluvčí VoZP Richard Medek však tyto závěry zpochybnil. Zjištění ministerstva se prý týkají témat, která nelze považovat za čerpání či vynakládání veřejných prostředků a nemají být tedy předmětem finanční kontroly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?