Ministerstvo: Situace nemocnic je horší než ambulancí

11. 10. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace nemocnic je podle náměstka ministra pro zdravotní péči Romana Prymuly horší než ambulantních lékařů.


Podle náměstka je třeba nemocnice personálně stabilizovat, protože lékaři i sestry z nemocnic odcházejí. Proto je v úhradové vyhlášce plánován vyšší nárůst příjmů právě pro lůžkovou péči, řekl k včerejšímu protestu praktických lékařů, zubařů a ambulantních specialistů.

Protest náměstek nepovažuje za zcela korektní, jde podle něj o předvolební nátlak. „Můžeme diskutovat o tom, jestli je adekvátní mzdové ohodnocení praktických lékařů, nicméně připravovaná úhradová vyhláška není bezedným zdrojem prostředků,“ dodal Prymula.

Vyhláška, která spolu s bodovým ohodnocením jednotlivých zdravotnických výkonů stanovuje, kolik za který úkon zdravotní pojišťovna zaplatí, je podle něj téměř hotová. „Pokud bychom někde navýšili, tak musíme někde odebrat, a to už není možné. Může dojít už jen ke kosmetickým změnám,“ vysvětlil. Na žádost praktiků například ministerstvo z návrhu vyškrtlo postih za pacienta, který tři roky ordinaci nenavštívil.

Vyhláška počítá od ledna s růstem platů zdravotníků v nemocnicích o deset procent. „Může se zdát, že čtverým navýšením v poslední době jsme se u mezd lékařů dostali na růst o 30 procent. Ale při přepočtu na hodiny dosahovali praktičtí lékaři této hladiny už dávno,“ řekl Prymula.

Počet praktiků je podle něj dostatečný, byť velká část z nich je v předdůchodovém věku. Počet ambulantních specialistů se dokonce zvyšuje. Nedostatek lékařů v příhraničí nebo na venkově je podle Prymuly třeba řešit v případě, že je dostupnost až kolem 20 či 30 kilometrů. Mladí lékaři tam podle něj nechtějí, dostatečnou motivací nebyl ani příspěvek na zařízení a start nové praxe, kterou jim ministerstvo nabídlo.

Protestujícím lékařům vedle stagnace až poklesu plateb pro příští rok vadí také nové povinnosti, jako je elektronický recept a evidence tržeb (EET). Podle Prymuly měli dost času se na eRecepty připravit. „Odmítáme paušální výluku pro lékaře, kteří budou tvrdit, že nemají počítač a nechtějí to takto dělat. Jsme v 21. století a elektronický recept je zcela na místě,“ uvedl. Ministerstvo ovšem zatím nebude schopné využívat všechna data, která mu centrální evidence receptů dovolí. Podle náměstka chybí potřebná legislativa, do půl roku by ale měla být novelizována.

Povinnost EET, kterou mají lékaři od března příštího roku, je podle Prymuly záležitostí ministerstva financí. „Přimlouval bych se za určité ústupky. Pro lékaře, kteří mají jen několik málo posudků nebo pár vakcín ročně, je to opravdu zátěž,“ dodal.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?