Ministerstvo vůbec netuší, jaké dluhy nemocnice mají

5. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
MZ poskytuje informace, které jsou zavádějící. Údaje o zadluženosti severočeských nemocnic poskytnuté ministerstvem a ty, které podávají ředitelé nemocnic, se liší v desítkách miliónů korun...


Ústecký kraj - Ministerstvo zdravotnictví poskytuje informace, které jsou zavádějící. Podle nich by kraj vůbec nemusel mít obavu z nového roku, kdy převezme správu nad sedmi okresními nemocnicemi. Velké dluhy prý nemocnice nemají. Skutečnost, jak potvrzují ředitelé, však není zdaleka tak růžová.

Údaje o zadluženosti severočeských nemocnic poskytnuté ministerstvem a ty, které podávají ředitelé nemocnic, se liší v desítkách miliónů korun.

„Nemám ponětí, jak je to možné. Podklady mi dává náš odbor,“

uvedla tisková mluvčí ministerstva Vladimíra Jindřichová.

„Odpovědi na otázky tisku zpracovávají zodpovědní lidé přímo na ministerstvu. Ty pak poskytujeme novinářům,“

dodala. Stát je přímo zodpovědný za zdravotnickou péči o občany. Této zodpovědnosti se přitom postupně zbavuje. Nařídil zvýšit mzdy, ale nezajistil odpovídající příjmy. Dluhy nemocnic se tak zákonitě zvyšují, nehledě na to, jak úspěšně či neúspěšně ředitelé hospodaří.

„Dluh dosáhl výše 63 miliónů korun. Bohužel jsem převzal nemocnici za stavu, kdy mi nikdo nebyl schopen říci, jak vysoká je její zadluženost,“

uvedl ředitel lounské nemocnice Zdeněk Stružka. O pomoc žádal okresní úřad, ten žádné pravdivé informace řediteli nepředal.

„Nastoupil jsem v březnu roku 2001. Ihned jsem nařídil provést nezávislý ekonomický audit. Výsledek byl šokující,“

řekl Stružka.

„Ztráta za rok 2000 se vyšplhala na necelých 17 miliónů. Nezaplacené faktury činily 32 miliónů,“ pokračuje ředitel. Ukázalo se, že problém je v ekonomice. Měsíčně tvořily náklady 15 miliónů a příjmy pouze 12. Dluh se měsíčně prohluboval o tři milióny.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková řešení viděla ve vypovězení nevýhodně uzavřených smluv. „Minulé vedení uzavřelo smlouvy o dlouhodobém pronájmu lékarny a kotelny. Pokud bychom smlouvy vypověděli, museli bychom zaplatit vysoké penále a na to nemáme prostředky,“ řekl ředitel.

Lounská nemocnice je tak odkázána pouze na příjmy ze zdravotních pojišťoven. Do konce listopadu díky dobrým výkonům za první pololetí v roce 2002 získá od pojišťoven 8,9 miliónů. „Pojišťovny platí zpětně. Zlepšení výkonu na 116 procent se v platbách projeví až v příštím roce,“ uvedl Stružka. „Vyškrábat nemocnici z propasti se děje pomalu, ale s konkrétními výsledky,“ dodal ředitel.

„Je vždy velmi těžké říci přesné číslo k zadlužení nemocnice. Každý den se poměr dluhů a pohledávek mění. Platební schopnost nemocnice se za poslední rok zhoršila o patnáct miliónů,“ uvedl ředitel Nemocnice s poliklinikou v Mostě Jiří Švec. „Příjmy z pojišťoven se o něco zvýšily, naprosto však nepokrývají současné náklady,“ dodal Švec. K nárůstu nákladů došlo téměř výhradně u mezd.

„Na rekonstrukci již nevyhovujících oddělení jsme v minulosti vynaložili množství peněz. Nyní spatřuji problém v tom, že nemáme dostatek financí na nákup některých nákladných nových přístrojů. Modernizace nemocnice, která je u tak velkého zařízení nutná, je proto prozatím dost omezena,“ dodal Švec.

Děčínská nemocnice nyní hospodaří vyrovnaně. Zůstávají zde nezaplacené faktury a dluhy z minulosti.

„Splnit normy, které nám ukládá ministerstvo je velmi obtížné. Je to věčný koloběh. Musíme se přizpůsobovat pojišťovnám. Ty si diktují podmínky,“ uvedla ředitelka nemocnice Anna Briestenská.

„Dluhy z minulosti postupně umořujeme. Zvýšení mezd nás stálo hodně úsilí. Zvládnout alespoň částečně splácet dluhy a přitom zajistit předepsané platy je opravdu náročné,“ dodala. Podle správy ministerstva se dluh této nemocnice vyšplhal na 81 miliónů korun. Zda tato částka odpovídá skutečnosti je ovšem velmi nejisté.

Dluh Nemocnice s poliklinikou v Teplicích je podle slov jejího ředitele nulový.

„Pět let měla nemocnice vyrovnané hospodaření. Je to ale na úkor nákupu nových přístrojů a udržby budov. Nemáme kam sáhnout, abychom zajistili minimální péči o nemocniční objekty. Šetříme však tak, aby se to pacientů vůbec nedotklo,“

uvedl ředitel nemocnice Robert Pelíšek. Hospodaření bez dluhů spolkne všechny finance. Nemůže navíc kvůli zvýšení mezd trvat věčně.

„Pokud se s tím něco neudělá, budeme na tom za půl roku stejně jako naši kolegové v jiných zařízeních. Budovy nám za čas začnou padat na hlavu,“

zmínil Pelíšek. Také jeho slova potvrzují, že kritická situace ve zdravotnictví přetrvává již několik let. „Připomínáme se na ministerstvu neustále. Výhodu zíkávají nadále pouze pojišťovny. Příjmy jsou menší než výdaje, a tak se zákonitě dluhy měsíčně prohlubují,“ potvrzuje Pelíšek.

Pod správu kraje nespadne Nemocnice s poliklinikou v Kadani. Pečovat o ní bude od město Kadaň. Také ve zdejším zdravotnickém zřízení ředitel musí každodenně řešit problém, kde vzít peníze.

„Máme jednu velikou výhodu. Spravujeme budovy, které nejsou příliš staré. Zatím tedy nemusíme vynakládat tolik financí na jejich údržbu,“ uvedl ředitel nemocnice Josef Mašek. „Peněz nazbyt ale nemáme. Ministerstvo nařídilo zvýšení nákladů, ale nezajistilo odpovídající příjmy na jejich pokrytí. Možnost investovat do moderní techniky a přístrojů je naprosto nulová,“ zmínil se Mašek.

K zdravotnickým zařízením, které přejdou pod správu kraje patří ještě Nemocnice s poliklinikou v Chomutově. Dluh této nemocnice je podle údajů ministerstva zdravotnictví 10 miliónů. Podle jiných zdrojů převyšuje stopadesátimiliónou částku.

Zadlužené nemocnice na severu Čech

- Nemocnice Děčín

- Nemocnice s poliklinikou a LDN, Chomutov

- Nemocnice s poliklinikou, Louny

- Nemocnice s poliklinikou, Most

Některé problémy nemocnic

- ministerstvo striktně nařídilo zvýšení platů

- nemocnice nemají dostatek peněz na nákup nových moderních přístrojů

- mnohá zařízení zápasí ještě s dluhy z minulých let

- řada objektů je starých a na opravy chybí peníze

RADKA FIALOVÁ, Severočeské noviny, 5.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?