Ministerstvo zdravotnictví dalo KZ šanci onkocentrum obhájit

13. 2. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví dá společnosti Krajská zdravotní (KZ) šanci obhájit status komplexního onkologického centra. Počká na podrobnější zprávu od KZ a vyšle do nemocnice v Ústí nad Labem komisi odborníků. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.


Masarykova nemocnice má status prozatím pozastavený, skončit by měl 31. března, pokud KZ ministerstvo nepřesvědčí.

„Z našeho pohledu bylo dnešní jednání jakýmsi odvolacím řízením. Dohodli jsme se, že Krajská zdravotní dodá ministrovi podrobnější zprávu o situaci i s dalším výhledem,“ řekl ČTK Sršeň.

Do Ústí nad Labem ministerstvo vyšle také komisi odborníků z České onkologické společnosti a zdravotních pojišťoven. S ministrem zdravotnictví jednali zástupci Krajské zdravotní společně s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou (ČSSD).

„Vítám iniciativu pana ministra Hegera k rychlému jednání o jediném komplexním onkologickém centru v Ústeckém kraji. Věřím, že příslib dalších jednání a prošetření celé záležitosti skončí ponecháním statusu, který umožní pacientům z našeho kraje stejný rozsah zdravotní péče, jaký se dostává občanům v ostatních regionech,“ řekla po jednání s ministrem Leošem Hegerem (TOP 09) Vaňhová.

Vedení nemocnice ale doufalo v to, že se situaci podaří vyřešit už na dnešním jednání. „Přesto jsem rád, že se ministr zdravotnictví problematice operativně věnoval, a věřím, že dohodnutá jednání povedou k vyjasnění nesrovnalostí a k zachování biologické léčby v našich nemocnicích,“ dodal předseda představenstva KZ Scherfer.

Krajská zdravotní status onkocentra pro Masarykovu nemocnici získala v roce 2010 s podmínkou dalších investic a inovací. Podle vedení nemocnice ale některé už splnila, od loňského prosince funguje například požadovaná ředírna cytostatik potřebných pro biologickou léčbu.

Ministerstvo požaduje také pořízení dalšího přístroje na ozařování, podle Scherfera ale nemocnice vystačí s jedním. Nemocnice také plánuje postavit nový pavilon pro onkologii za asi miliardu korun, zatím se ale stavět nezačalo.

Pokud nemocnice o status přijde, za biologickou léčbou budou muset pacienti s rakovinou dojíždět od jiných krajů, nejbližší komplexní centra jsou v Plzni, Liberci nebo Praze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?