Ministerstvo zdravotnictví podporuje kuřáky

5. 2. 2008 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Protikuřácké tažení v Česku jde do finále. Dnes se bude ve sněmovně v druhém kole projednávat návrh zákona, který by plošně zakázal kouření ve všech restauracích. Finální podoba normy by měla být známa 13. února a tím se také zjistí, zda se Česko přidá k táboru nekuřácké části Evropy, nebo u nás bude stále možné beztrestně kouřit na dětských hřištích, sportovištích či v restauracích...


Zákaz škodlivé cigaretové vášně založený na velikosti restaurací má zelenou

Zda se najde dostatek hlasů pro variantu plošného zákazu, je ve hvězdách. „Ve zdravotním výboru tato varianta zvítězila, ovšem ministerstvo zdravotnictví podporuje španělský model. To znamená, že do 100 metrů čtverečních si může majitel či provozovatel vybrat, zda bude jeho podnik nekuřácký či kuřácký. Nad tuto výměru musí milovníky nikotinu a nekuřáky stavebně oddělit,“ uvedl předkladatel návrhu Boris Šťastný (ODS). Přitom španělské zkušenosti jsou doslova otřesné. „Většina menších restaurací se rozhodla kouření tolerovat a ty větší ani za dva roky, co zákon platí, nevytvořily povinnou stavebně oddělenou nekuřáckou zónu,“ řekl Carlos Andrés Jiménez Ruiz ze španělské Společnosti pro pneumologii a hrudní chirurgii. Pikantní také je, že ministerstvo zdravotnictví podporuje variantu, která by se většiny českých restaurací vůbec nedotkla. Větší rozlohu mátotiž jen 26 procent hospod! Obejít zákon se zákonodárci pokoušejí i pozměňovacím návrhem, který přijal sněmovní hospodářský výbor. Ten dokonce chce zvýšit výměru v tzv. španělské variantě na 200 metrů čtverečních. „V tom případě by to už neplatilo snad pro žádnou provozovnu v českém pohostinství,“ povzdechla si Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku 1. lékařské fakulty UK. Další zákonodárci by nejraději přijali variantu, kdy by si restauratér sám vybral, jaký jeho podnik bude, zda kuřácký či nekuřácký. „Stále panují mýty, že plošný zákaz kouření zničí podnikatele a jejich živnosti. Je to mýtus. Nepotvrdili to ani irští, ani newyorští restauratéři,“ tvrdí Florence Berteletti Kemp ze Společnosti pro prostředí bez kouře.

Jitka Zadražilová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?