Ministerstvo zdravotnictví špatně vypočetlo růst platů, tvrdí odbory

25. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf zdravotnických odborů Jiří Schlanger tvrdí, že MZ špatně vypočetlo, jak porostou tarifní platy v resortu. Ministerstvo zdravotnictví ale Schlangerovy námitky odmítá...


Praha - Šéf zdravotnických odborů Jiří Schlanger tvrdí, že Ministerstvo zdravotnictví špatně vypočetlo, jak porostou tarifní platy v resortu.

„Podle nařízení vlády se ve zdravotnictví zvýšily platy od prvního března o osmnáct procent. Ve skutečnosti jde ale až o třiadvacet procent,“ uvedl Schlanger. Dodal, že odbory na to upozorňovaly po celou dobu vyjednávání o platech. Ministerstvo zdravotnictví ale Schlangerovy námitky odmítá.

Schválené zvýšení tarifů by si podle odborů vyžádalo daleko větší finanční částku než 2,6 miliardy korun, kterou spočítalo ministerstvo. Rozdíl vznikl podle šéfa zdravotnických odborů mimo jiné tím, že ministerstvo bralo v úvahu pouze zvýšené tarify. „Ty ale ovlivňují i další složky platu, které se proto také pohnou vzhůru,“ vysvětlil.

Schlangerovy výpočty potvrzují i ředitelé nemocnic. „Vychází nám, že průměrné navýšení tarifů se může pohybovat kolem jedenadvaceti procent i výše. Nově upravené tarifní složky mezd se navíc promítnou například do odměn za služby a dojde k dalšímu růstu příjmů.

Celkové zatížení nemocnic mzdovými náklady tak bude vyšší, než se předpokládalo,“ uvedl Tomáš Jedlička, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic a ředitel hořovické nemocnice.

Náměstek ministra zdravotnictví Antonín Hlaváček však na propočtech ministerstva trvá. Tvrdí, že v resortu je peněz na růst platů dostatek.

„Ministerstvo slíbilo, že našemu svazu poskytne podklady ke svým výpočtům, ale dosud jsme je nedostali,“ zdůraznil Schlanger.

Na představitele ministerstva se odbory prý rovněž několikrát obrátily s otázkou, jestli potřebný objem finančních prostředků na zvýšení platů v nemocnicích odpovídá pojistným plánům zdravotních pojišťoven.

(ika), Hospodářské noviny, 25.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?