Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Evropskou komisí a Světovou zdravotnickou organizací připravuje...

13. 1. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V rámci českého předsednictví v Radě EU připravuje Ministerstvo zdravotnictví ČR na příští půlrok několik mezinárodních akcí. Jednou z nich je i Zasedání hlavních sester států EU (Meeting of the EU Chief Nursing Officers), které proběhne na expertní úrovni.


Tato konference se uskuteční 4.-5. února 2009 v hotelu Ambassador na Václavském náměstí v Praze. Aby akce proběhla v souladu s EU, byla započata spolupráce s Evropskou komisí, a to s Generálním ředitelstvím pro zdraví a ochranu spotřebitele. Momentálně je také v jednání rozšíření akce o další aktuální témata, která by představili členové významné organizace WHO. Na zasedání bylo přizváno 30 zástupců států EU, kteří zastávají pozici hlavní sestry, popř. mají stejné kompetence.

Jako řečníci přislíbili účast tito významní hosté: zástupci MZ ČR: náměstkyně MUDr. Markéta Hellerová, Bc. Nina Müllerová, ing. Kateřina Přibylová; zástupci EK: Elizabeth Kidd; EFN (European Federation of Nurses Association): Paul de Reave;Francouzský řád farmaceutů: Issabelle Baron;ÚZIS, NCO NZO: ing. Jakub Hrkal, PhDr. Michaela Hofštetrová-Knotková.

Kromě výše zmíněných zástupců států EU a řečníků významných organizací se diskuse účastní členové jak českých profesních organizací (ČAS, KPAS), tak i zahraničních (WHO, ICN, EFN). Dále pak zástupci nemocnic a vysokých škol České republiky. Program zasedání je průběžně aktualizován a upravován tak, aby vyhovoval současné aktuální problematice EU.

Za stěžejní témata se však dají považovat tato:

* Představení Zelené knihy o zdravotnických pracovnících v EU; * Nedostatek/migrace sester; * HPRO card (Health Professional Card); * Registry zdravotnických pracovníků; * Celoživotní vzdělávání sester; * Kreditní systém; * Financování specializačního vzdělávání.

Hlavním dokumentem, který bude zasedání provázet, je Zelená kniha o zdravotnických pracovnících v EU. Dokument byl přijat 10. prosince 2008 na konferenci v Bruselu a po něm bude následovat několikaměsíční veřejná debata států EU.

Hlavními body knihy jsou:

* Stárnutí populace = i stárnutí zdravot. pracovníků; * Migrace sester do bohatších států; * Finanční udržitelnost zdravotnických systémů; * Správné vzdělávání sester; * Technologické/zdravotnické inovace.

Na počátku listopadu 2008 byl účastníkům rozeslán elektronický dotazník, který se týkal 5 oblastí - legislativy, celoživotního vzdělávání, normativy, registrů sester a porodních asistentek a dostupnosti dat v mezinárodních registrech. Dotazníky budou zpracovány ještě před zasedáním a poté bude během akce zahájena debata nad jejími výsledky. Hlavním cílem akce budou tedy výstupy z dotazníků, dále pak porovnání situace v jednotlivých státech ve výše zmíněné problematice, navrhnutí doporučení a společné hledání nových možností na řešení nedostatku sester. Očekává se také vzájemné sdílení informací a zajímavých projektů mezi státy EU.

Organizace WHO naváže na toto zasedání dalšími dvěma akcemi. Konference na téma Plánování zdravotnického personálu se plánuje na červen/červenec 2009 v Benátkách a v říjnu či listopadu by potom ve Švédsku mělo proběhnout setkání, které se bude věnovat tematice Skill mix/nové technologie ve zdravotnictví.


Bc. Nina Müllerová, Vedoucí oddělení nelékařských povolání a uznávání kvalifikací Odbor vzdělávání a vědy (nina.mullerova@mzcr.cz, www.mzcr.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?