Ministerstvo zdravotnictví za arbitrem Kindlem stojí

13. 10. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvolaný proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl, kterého stát mimo jiné vyslal i do miliardové arbitráže s firmou Diag Human, má přes všechny současné aféry naprostou podporu ministerstva zdravotnictví.


Kindl je tak stále jedním ze tří rozhodců, kteří mají v rámci přezkumné arbitráže rozhodnout až o čtrnáctimiliardovém odškodnění pro Diag Human za zmaření jejích obchodů s krevní plazmou státními úředníky v 90. letech.

„Pan Kindl je velmi uznávaným rozhodcem. Jeho další aktivity v akademické oblasti nejsou proto relevantní. Ministerstvu nepřísluší hodnotit situaci na plzeňské fakultě,“ sdělil Právu mluvčí Vlastimil Sršeň.

Ministerstvo si soudní cestou prosadilo i jmenování druhého arbitra - prezidenta Hospodářské komory ČR a pražského zastupitele ODS Petra Kužela. Ten je studentem Kindla a na plzeňských právech je v pátém ročníku. Diag Human nominoval švýcarského právníka Damiana Della Ca.

Také v předchozím rozhodčím senátu v kauze Diag Human, který loni přisoudil firmě osm miliard, byli podle Sršně dva ze tří členů z plzeňských práv.

Skandály je nezviklaly

„Třetí rozhodce - za stát - byl stíhán za korupci. Přesto, protože žijeme v právním státě, musíme jeho prvoinstanční právní nález respektovat. Je s podivem, že v té době se nikdo nad důvěryhodností senátu nepozastavoval,“ dodal.

Zdeněk Rusek je jedním ze 54 lidí, kteří byli od konce roku 2007 obviněni v případu zmanipulovaných armádních zakázek. Celkem 18 z nich teď čelí obvinění ze zločinného spolčení.

Firma Diag Human nechce rozruch kolem Kindla příliš komentovat. „Není věcí žalující strany vyjadřovat se k osobě rozhodce, jmenovaného ČR; jde o výlučně její odpovědnost. Ministerstvo zdravotnictví jmenovalo do druhého senátu docenta Kindla, a bylo to opět ministerstvo, které prosadilo soudní žalobou i jmenování studenta pátého ročníku plzeňské právnické fakulty pana Kužela jako třetího rozhodce,“ napsala firma Právu.

Diag Human tento postup ministerstva nyní napadá u Nejvyššího i Ústavního soudu. „Především proto, že u tohoto rozhodce (Kužela) je evidentní, že kritériem jeho výběru nemohla být odborná erudice. Připomínáme též, že jde o první případ, kdy jedna strana sporu jmenuje dva ze tří rozhodců,“ tvrdí firma.

Dva ze členů prvního rozhodčího senátu, o kterých nyní zdravotnictví tvrdí, že byli z plzeňských práv, jsou podle Diag Human jedni z nejuznávanějších profesorů obchodního práva na Karlově univerzitě a v Plzni hostovali. „O třetím rozhodci původního senátu, kterého stát jmenoval a nyní tvrdí, že byl trestně stíhán, platí - je to odpovědnost ministerstva,“ dodala firma.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?