Ministerstvo zdravotnictví zadá studie na přestavbu VFN

16. 9. 2009 9:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Studie, ze kterých by měly vyplynout podmínky přestavby Všeobecné fakultní nemocnice, zadá v nejbližší době ministerstvo zdravotnictví. Studie mají jasně ukázat, zda je výhodnější rekonstruovat stávající areál nemocnice na Karlově náměstí v Praze, nebo vystavět nový, a také jak vysokou investici nemocnice dokáže zaplatit. Informace o přípravách rekonstrukce si vyslechli poslanci sněmovního zdravotního výboru...


„Musí být zajištěno, že nemocnice bude schopna krýt zvýšené náklady. Studie by měla říct: nemocnice je schopna za těchto podmínek přijmout takto velkou investici, uvést ji do života a dlouhodobě provozovat,“ popsal cíl první studie ředitel přímo řízených organizací ministerstva Zdeněk Kabátek.

Druhá studie pak má posoudit, zda se vyplatí rekonstruovat stávající budovy nemocnice, nebo stavět úplně novou budovu. „Trend se nyní kloní k modernizaci, ne výstavbě nového, ale to se ještě může změnit,“ dodal Kabátek.

Obě studie by měly být hotovy do konce roku. Pak by měl zasednout poradní sbor k přestavbě nemocnice, který výsledky vyhodnotí. Vítězná varianta bude předložena jako investiční záměr. Na placení rekonstrukce by se mělo podílet ministerstvo zdravotnictví, nemocnice, použít by se mohly i finance z Fondu národního majetku. Kolik bude celkem stát, zatím Kabátek nechce říct, prý to vůbec není možné odhadnout.

Přestavba má být podle Kabátka zaměřena především na obnovu budov a zlepšení provozu nemocnice. „Doposud šly investice především do vnitřku budov, za účelem zlepšení hotelových služeb, například aby bylo na pokojích méně lůžek, aby byly lépe vybaveny. Jako poslední jsme zrekonstruovali operační sály jednotky intenzivní péče,“ prohlásil zastupující ředitel nemocnice Jan Bříza.

V květnu některá média informovala, že ministerstvo zdravotnictví chce prodat pozemky pod současným areálem nemocnice a z toho zaplatit výstavbu nového areálu na „zelené louce“. To ministerstvo krátce poté odmítlo. „Vláda projednala, že z peněz privatizace budou vybraná zařízení modernizována, jedno z nich je VFN. Je také uvolněna částka 50 milionů korun na studii, aby odborný tým mohl provést analýzy. Stát je připraven uvolnit až sedm miliard na modernizaci nemocnic, včetně VFN,“ uvedl tehdy námětek ministryně Marek Šnajdr.

O prodeji či pronájmu části areálu uvažuje i Vinohradská nemocnice. V jejím areálu totiž do roku 2013 vznikne nová moderní budova, která pojme několik současných zastaralých pavilonů včetně traumacentra.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?