Ministerstvo zdravotnictví zveřejní silný protikorupční nástroj

11. 8. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo dnes zveřejní katalog referenčních cen léků a přístrojů. Tímto projektem chce omezit korupční jednání při nákupech léků, zdravotnického materiálu a přístrojů.


Do katalogu se nemocnice dostanou volně přes internet a budou si zde moci porovnat jednotlivé cenové nabídky společností s obvyklými cenami na českém trhu. Ministerstvo si od projektu slibuje omezení předražených nákupu a efektivnější využívání peněz určených na tyto nákupy.

Výrobci se na projektu podílet nebudou

Pro projekt Národního informačního systému sledování nákladů na nákup léků, spotřebního zdravotnického materiálu a zdravotnické techniky ve zdravotnictví bude ustavena pracovní skupina odborníků, kteří cenový katalog vytvoří. V této pracovní skupině budou mít zastoupení i nemocnice, nikoliv však výrobci.

Jediným kritériem zůstává cena

Ministr Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil s platností od 1. února protikorupční strategii. Platí pro ministerstvo i fakultní nemocnice a další zařízení, která ministerstvo řídí. Strategii dostaly k využití kraje pro své nemocnice. Podle ní musejí nemocnice na drahé přístroje vypisovat výběrová řízení, jediným kritériem je cena. Pokud se přihlásí jenom jeden uchazeč, výběrové řízení se vypisuje znovu. Podle nejvýhodnější ceny se mají nakupovat i léky v elektronických aukcích.

Ministerstvo v auditu nákupů pro národní síť traumacenter a onkocenter v nemocnicích výraznější překročení nezjistilo. V době auditu ale už v Krajské nemocnici Liberec policie prověřovala údajně o čtvrtinu předražený nákup přístrojů pro tamní kardiocentrum za 60 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?