Ministerstvo zvažuje žalobu na bývalého šéfa olomoucké nemocnice

9. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o podání trestního oznámení na bývalého ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci Václava Rýznara. Bez dalších podrobností to řekl mluvčí ministerstva Mario Böhme...


OLOMOUC -

Rýznara odvolala minulý týden ministryně Marie Součková. Odvolání Součková minulý týden zdůvodnila chybami v řízení tohoto největšího zdravotnického zařízení v kraji. Rýznar, který nemocnici vedl deset let, přišel o ředitelské křeslo po ministerských kontrolách.

Olomouckou FN kritizovalo před časem NKÚ

Stejně jako Nejvyšší kontrolní úřad odhalili úředníci Součkové v hospodaření nemocnice závažné nedostatky.

Olomoucká fakultní nemocnice podle NKÚ před několika lety například uzavřela nevýhodnou smlouvu na dodávku zdravotnické a přístrojové techniky. Zaplatila tak zbytečně navíc 30 milionů korun. NKÚ ve své zprávě tvrdil, že nemocnice nesprávně vedla i účetnictví o pozemcích, když za ně neodvedla státu daně. Rýznar již dříve kritiku NKÚ odmítl.

Fakultní nemocnice v Olomouci figuruje také na seznamu pěti tuzemských nemocnic, které podle NKÚ v letech 1995 až 2000 špatně nakládaly s investičními dotacemi státu. Způsobily tak ztrátu ve výši téměř 1,3 miliardy korun.

Nemocnice se loni potýkala s velkými ztrátami a v polovině roku dokonce klesla se stodvacetimilionovým propadem na poslední místo žebříčku nemocnic. Schodek srazila na podzim na polovinu, když odsunula méně naléhavé operace.

Podle Rýznara pak po dalších opatřeních klesl deficit koncem roku na 20 milionů.

Bývalý ředitel navíc tvrdí, že do špatné ekonomické situace nemocnici dostala nesprávná centrální rozhodnutí.

Rýznar: Nemám ten správný stranický průkaz

Dočasným řízením nemocnice ministryně pověřila vlivného sociálního demokrata a olomouckého radního, radiologa Jaroslava Vomáčku. Výběrové řízení na ředitele úřad vypíše co nejdřív. Stejně jako Vomáčka je i Rýznar výraznou regionální

politickou figurou. V roce 1997 byl jedním z kandidátů na ministra zdravotnictví ve vládě Josefa Tošovského, loni pak za Nezávislé neúspěšně kandidoval do Senátu. Od loňského podzimu zasedá v krajské radě.

Rýznar minulý týden řekl, že za jeho odvolání zřejmě může fakt, že nemá správný stranický průkaz. Takové spekulace však ministerstvo odmítá.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?