Ministr chce legalizovat úplatky ve zdravotnictví

6. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenský ministr zdravotnictví Zajac chce úplatkům předejít tak, že zavede možnost připojištění. To, co dnes dávají pacienti doktorům načerno, by mohli zaplatit v hotovosti v nemocniční pokladně...


Bratislava - Každý Slovák ročně vsune do kapsy zdravotníkům průměrné 2200 korun. Skoro osm lidí z deseti je přesvědčeno, že ve zdravotnictví se bez úplatků neobejdou, píše slovenský list Pravda.

Velmi nepříjemné vzpomínky má čtyřicetiletá paní Magda. Když měla rodit, upozornila lékaře, že její těhotenství je rizikové. „Manžel potom navštívil primáře a ten mu na rovinu řekl, že normální porod ho vyjde na 10 tisíc a císařský na 15 tisíc korun. A že se platí předem.“

Manžel to odmítl a paní Magda to brzy pocítila na porodním sále. Po hodinách trápení i lékaři viděli, že císařský řez je nezbytný. Rána po porodu se však roztrhla a sestry ji zašily bez umrtveni. Po následných komplikacích paní Magda skoro umřela…

Ministr zdravotnictví Rudolf Zajac tvrdí, že ví o řešení problému. „Cílem ministerstva je, aby se úplatky dostaly do systému zdravotní péče,“ říká jeho mluvčí Alexandra Novotná.

Zajac chce úplatkům předejít tak, že zavede možnost připojištění. To, co dnes dávají pacienti doktorům načerno, by mohli zaplatit v hotovosti v nemocniční pokladně. Pacient si prostě zaplatí za lepší služby, například za výběr ošetřujícího či operujícího lékaře. Za poplatek se dříve dostane na operaci čí na lepši pokoj.

Lékaři opatření většinou vítají. „Je to zcela správné. Pokud pacient za výběr lékaře zaplatí, nebude mu už dávat žádný úplatek,“ míní ředitel trnavské nemocnice Rynaldo Šimanský.

Dnes se na Slovensku načerno platí skoro za každou operaci, dokonce existují neoficiální ceníky. Až 30 tisíc korun dávají pacienti, kteří jdou na operaci srdce. Za slepé střevo nebo žlučník se běžně dává okolo 5000 korun.

Někteří odborníci upozorňují. že systém bude nespravedlivý vůči sociálně slabším. „Ti by měli pocit křivdy,“ míní psycholožka Maria Chaloupková.

ČTK, Střední Čechy, 4.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?