Ministr dopravy chystá reformu zdravotnictví, sešel se s Milanem Kubkem

3. 12. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vít Bárta, ministr dopravy za Věci veřejné, se začal intenzivně zajímat o hrozbu masivních výpovědí lékařů, kteří podepsali výzvu Děkujeme, odcházíme. Sešel se s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem a plánuje svou vlastní verzi zdravotnické reformy.


Ministr dopravy, Vít Bárta, který bývá často kritizován za to, že zasahuje i mimo oblast svého resortu, chce pro Věci veřejné (VV) připravit reformu zdravotnictví. O problémech ve zdravotnictví jednal s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem.

Po jednání Bárta uvedl, že hrozící odchody lékařů z českého zdravotnictví vnímá jako riziko. Tvorbu návrhu chtějí VV dokončit na ideové konferenci, která se uskuteční o víkendu 11. a 12. prosince v Hradci Králové.

„Jako člen ekonomické porady ministrů připravuji pro Věci veřejné a pro našeho předsedu podklady pro naše koaliční vyjednávání k otázce zdravotní reformy,“ vysvětloval Bárta.

Chystá se další schůzka

Cílem dnešní schůzky bylo podle Kubka seznámit Bártu s problémy ve zdravotnictví. Za největší potíž Kubek označil hrozící odchody lékařů. Potřebná částka na splnění jejich platových požadavků podle něj ve zdravotním systému je.

„Ty peníze jsou ve zdravotních pojišťovnách. Je možné ušetřit je za léky a tím, že zavedeme pořádek v investiční politice,“ připomenul svůj argument Kubek.

Ministr dopravy je s průběhem schůzky spokojen a hned chystá další. Ta se má uskutečnit za týden, tentokrát i za přítomnosti předsedy strany Radka Johna.

„Jednoznačně vnímáme jako riziko, jaké množství lékařů v České republice v příštích letech bude, či nebude,“ dodal Bárta.

Kubek: Podpořte platnost Janotova balíčku

Lídři Věcí veřejných po debaklu strany v komunálních a senátních volbách dali najevo, že VV chtějí ve vládě více akcentovat sociální témata a dbát na to, aby reformy koalice ODS, TOP 09 a VV neměly příliš tvrdé sociální dopady.

Bárta byl už v minulosti kritizován za to, že působí i mimo svůj resort a zasahuje do rozhodování na ministerstvu vnitra, v jehož čele stojí předseda VV Radek John. Média o Bártovi hovoří jako o skutečném lídrovi strany, který určuje její politiku.

Kubek požádal Bártu o podporu ve snaze prodloužit platnost takzvaného Janotova balíčku. Ten mimo jiné snížil všechny ceny a úhrady léků ze zdravotního pojištění o sedm procent. Pokud by se toto opatření neprodloužilo, chyběla by ve zdravotnictví v příštím roce zhruba miliarda korun, varoval Kubek

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?