Ministr Heger chce získat podporu ČLK, přizval ji ke spolupráci

10. 8. 2010 8:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce získat pro svůj program podporu České lékařské komory. Potvrdil to na páteční schůzce s prezidentem ČLK Milanem Kubkem. Stavovská organizace sdružuje ze zákona všech 46.000 lékařů. Kubek dnes ČTK řekl, že pozval ministra na představenstvo 3. září, aby zde svůj program představil. Ocenil, že Heger na rozdíl od svých předchůdců Tomáše Julínka a Dany Juráskové bere ČLK jako důležitého partnera.


„Pan ministr jasně deklaroval, že jeho příchodem se zcela mění postoj ministerstva k ČLK. Pozval nás ke spolupráci na změnách ve zdravotnictví,“ uvedl Kubek. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň potvrdil, že ministr chce pro své plány získat podporu nejširší lékařské veřejnosti.

Nesoulad mezi MZ a ČLK se táhne od září 2006, kdy se funkce ministra ujal Julínek (ODS). Střetli se kvůli zákonu o neziskových nemocnicích, Julínek dával přednost akciovým společnostem. Rozkol vyvrcholil na sjezdu ČLK v prosinci 2008, kdy Julínek demonstrativně odešel ze sálu. Jurásková se s Kubkem nikdy otevřeně nestřetla, při přípravě zákonů a vyhlášek ale dala více na názor Purkyňovy lékařské společnosti.

Ministr Heger probral nyní s Kubkem vzdělávání lékařů. Požádal ho, aby za ČLK navrhl odborníky do akreditačních komisí. Mají změnit náplň vzdělávacích programů tak, aby mladí lékaři po ukončení fakulty trávili část praxe pro získání specializace v menších nemocnicích. Zatím jsou více ve fakultních nemocnicích. V menších nemocnicích pak chybějí lékaři.

„Hovořili jsme také o nutnosti zajistit peníze na podporu vzdělávání, což v souvislosti s restriktivním státním rozpočtem bude velmi komplikované,“ poznamenal Kubek.

Heger slíbil také změny ve vyhlášce o technickém vybavení zdravotnických zařízení. Je účinná od 1. září 2010. ČLK varovala, že lékaři si musejí koupit i vybavení, které nepotřebují. Mají na to 12 měsíců. Pokud praxe ukáže, že vyhláška jim ukládá nesmyslné povinnosti, ministr ji novelizuje.
Ve spolupráci s ČLK připraví Heger také vyhlášku o minimálních personálních standardech - tedy kolik lékařů a sester a s jakým vzděláním a praxí musí mít konkrétní pracoviště.

„Jsem s jednáním spokojen, i když jsem si vědom, a zdůraznil jsem panu ministrovi, že problémy jsou obrovské, že je katastrofální nedostatek lékařů,“ shrnul Kubek. Ministr by se podle něj měl pokusit získat peníze na zvýšení platů lékařů. Sršeň bez dalších podrobností uvedl, že ministr vzal stanovisko ČLK ohledně platů na vědomí.

Již při svém uvedení do úřadu Heger řekl, že chápe požadavek lékařů na vyšší platy, ale v tuto chvíli nevidí cestu, jak jim ještě letos platy zvýšit. Nemocniční lékaři hrozí na konci roku hromadnou výpovědí. Akci organizuje Lékařský odborový klub, s jeho vedením se Heger teprve setká.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?