Ministr Heger dal letošní Cenu Makropulos prachatickému hospici

3. 10. 2011 9:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Letošní Cenu Makropulos převzali na benefičním večeru pro občanské sdružení Život 90 v historické budově Národního divadla z rukou ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) zástupci prachatického Hospice sv. Jana N. Neumanna. Ministr ocenil hospic za mimořádný koncept péče o nevyléčitelně nemocné a umírající.


Resortní cena se uděluje každoročně v Mezinárodní den stáří, ten připadá právě na dnešek. Je poděkováním všem, kteří se podílejí na prodloužení lidského života a přispívají k jeho kvalitě. Je pojmenována po divadelní hře Karla Čapka, která domýšlí lidskou touhu po nekončícím životě. Její poselství vykládají autoři ocenění i tak, že nestačí přidat léta životu, ale je nutné přemýšlet i o kvalitě života přidaných let.

V Hospici sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích se o pacienty stará tým lékařů, sester a ošetřovatelů. K dispozici je psycholog a na přání pacienta duchovní různých církví. Čas pacienta je vyplněn četbou, rozhovorem, tvůrčími aktivitami a v některých případech vycházkami.

„Upřímně si klademe za cíl vysokou kvalitu života až do jeho konce. Ideálem je, aby člověk umíral bez bolesti fyzické, psychické, sociální a spirituální a s vděčností za život, který mu byl dán,“ uvádí se na webu hospice.

V hospici je 30 plně automatických polohovacích lůžek. Většina pokojů je jednolůžkových, je možnost přistýlky pro doprovod. Pobyt rodiny je vítán a umožněn kdykoliv. Režim návštěv je přizpůsoben potřebám pacienta. V pokojích je klimatizace, televizor a přípojka na internet. Součástí hospice jsou zimní zahrada, kaple a rozlehlý park.

Výtěžek dnešního benefičního představení Labutího jezera půjde na služby seniorům v Domě Portus. Sdružení Život 90 vzniklo před dvaceti lety, provozuje největší komunitní centrum pro seniory v ČR a nepřetržitou a bezplatnou krizovou a poradenskou linku Senior telefon 800 157 157.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?