Ministr hledá ředitele hradecké záchranky

25. 2. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Myslím, že když se na území kraje podobné věci připravují, měli bychom o tom alespoň vědět. Bylo mi ministrem vysvětleno, že jediným důvodem vyhlášení výběrového řízení je skutečnost...


Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer vyhlásil výběrové řízení na ředitele královéhradeckého Územního střediska záchranné služby.

Dosavadní ředitel Jiří Štětina zůstává ve funkci a hodlá se o vedení záchranky ucházet. Hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík (ODS) o této věci jednal ve čtvrtek s ministrem Fišerem, protože má za to, že ministerstvo tuto záležitost mělo konzultovat s vedením kraje, gestorem rady a vedoucím odboru zdravotnictví. „Myslím, že když se na území kraje podobné věci připravují, měli bychom o tom alespoň vědět. Bylo mi ministrem vysvětleno, že jediným důvodem vyhlášení výběrového řízení je skutečnost, že doktor Štětina je posledním ředitelem záchranky v republice, který byl do funkce jmenován bez výběrového řízení,“ řekl Právu minulý týden Bradík. Ředitel Jiří Štětina uvedl, že na své funkci sice nelpí, ale přihlášku přesto poslal. „Nechci dovolit, aby se tady tunelovala letecká záchranka ve prospěch soukromníků,“ vysvětlil. Potvrdil, že zůstává tvrdým zastáncem toho, aby letecké záchranné služby byly provozovány státními institucemi. Podle Bradíkova názoru by celá záchranná služba měla být zařízením kraje, protože představuje vedle nemocnic akutní péče jeden ze dvou pilířů krajského zdravotnictví. „V opačném případě nelze realizovat žádnou krajskou zdravotní koncepci anebo řídit krajské zdravotnictví,“ argumentuje Bradík. Hejtman potvrdil, že v rozhovoru s ministrem Fišerem zdůraznil, že ve výběrové komisi na ředitele územního střediska by měl mít kraj většinové zastoupení. „A to i v tom případě, že územní středisko je zatím přímo řízenou organizací Ministerstva zdravotnictví ČR,“ doplnil Bradík. S Fišerem se shodl, že by bylo špatnou vizitkou pro všechny strany, pokud by se diskuse o leteckých záchranných službách vedla primárně o penězích. „Nemocný v tísni potřebuje především kvalifikovanou pomoc. Vést o tuto skupinu pacientů a o jejich zabezpečení jakousi obchodní válku je minimálně neetické,“ poznamenal Bradík.

Jiří Bednář, Právo, 25.2.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?