Ministr: K eReceptu nebude do konce roku připojeno 7000 lékařů

21. 12. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Přes 7000 žádostí lékařů o připojení k centrálnímu úložišti elektronických receptů zřejmě nebude do konce roku vyřízeno. Řekl to ministr zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO) na včerejším setkání s novináři.


Lékaři a lékárníky kritizovaná povinnost od ledna 2018 zůstane, nebudou ale dostávat pokuty za nesplnění. Pro pacienty se od ledna nic nezmění, budou dál většinou dostávat recept vytištěný na papír; ve formě e-mailu nebo SMS na mobil jen na vlastní žádost. Recept si pak z úložiště stáhne jakákoliv lékárna, kam s ním nemocný přijde.

Vojtěch předložil poslanecký zákon, který by měl roční období bez sankcí garantovat. Očekává, že bude schválen v únoru příštího roku. „Pokud by Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zahájil nějaká přestupková řízení, což ale nepředpokládám, veškerá by se zastavila,“ řekl ministr. SÚKL má na starosti provoz a fungování systému eRecept včetně případných sankcí.

„Nechtěl jsem povinnost úplně rušit, protože pokud bychom ji zásadně odložili, celý projekt by tak nejspíš spadl pod stůl,“ dodal Vojtěch. Roční období je podle něj dostatečná doba na takové úpravy, aby systém plnil očekávané funkce. Měl by automaticky kontrolovat, jestli pacient nebere léky, které mají stejnou účinnou látku nebo nežádoucí účinky při vzájemném působení. Připravuje se také takzvaný lékový záznam, který by lékaři umožnil vidět soupis všech léků, které pacient užívá.

„Je také otázka, jestli by neměl umět varovat lékaře, pokud chce předepsat lék, který byl stažen z důvodu závady jakosti a podobně,“ uvedl ministr. Elektronický recept by také měl platit pro předepisované opiáty nebo léčebné konopí, které se nyní předepisují na speciálním papírovém receptu s modrým pruhem.

Nyní je k centrálnímu úložišti připojeno a může tak vydávat elektronické recepty asi 30.000 lékařů, žádosti dalších 5000 už byly vyřízeny a čekají na přístupové údaje. Přes 7000 žádostí podle Vojtěcha čeká na potvrzení České lékařské komory (ČLK), která musí ověřit, že žadatel je skutečně lékařem. „Nejde to úplně hladce,“ dodal ministr s tím, že i o tom bude ve čtvrtek jednat s prezidentem ČLK Milanem Kubkem. Ten včera řekl, že svou reakci řekne ministrovi osobně, nikoliv přes média.

Právě chybějící funkce byly často terčem kritiky eReceptu. Podle ředitele SÚKL Zdeňka Blahuty, který v pondělí z čela ústavu odešel, lékový ústav pro žádnou z těch funkcí neměl podporu v legislativě. Také zdlouhavé ověřování lékařů přes ČLK mohlo být vyřešeno registrem zdravotníků. Zaspalo podle něj hlavně ministerstvo.

Elektronické recepty zavedl v Česku zákon už v roce 2007. Jeho první verze stála více než 300 milionů korun a neměl vyjasněná autorská práva a licence, SÚKL se s dodavatelskou firmou Tronevia dosud soudí. Vytvoření nového systému stálo dalších 14 milionů korun, provoz 100.000 korun měsíčně. Systém eRecept počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, nyní je to asi 70 milionů papírových receptů. Zastánci změny si od ní slibují úsporu výdajů na léky nejméně 400 milionů korun.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?