Ministr neuhájil poplatky ani reformu a musel odejít

13. 1. 2009 10:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Do obou vlád premiéra Mirka Topolánka nastupoval ministr Tomáš Julínek (ODS) s rozhodnutím provést nutnou reformu zdravotnictví. Prosadil z ní však jen první kroky, především regulační poplatky. Nedávno opozice uspěla s návrhem na zrušení poplatků ve sněmovně...


nyní se čeká na rozhodnutí Senátu. Julínek o některých svých dalších záměrech nepřesvědčil zcela ani koaliční partnery, zejména lidovce. Dnes oznámil premiér Mirek Topolánek, že Julínek jeho vládu opustí.

Jako vůbec první šéf resortu zavedl Julínek od ledna 2008 poplatky u lékaře, v nemocnicích a lékárně, a to především jako opatření proti zneužívání zdravotní péče. Pod tlakem hlavně lidovců se ale už od srpna zrušily poplatky pro novorozence a vládní koalice zvažovala jejich další omezení. V prosinci však opozice ve sněmovně využila pro ni příznivého počtu poslanců a prosadila jejich zrušení. Podle ministerstva zdravotnictví poplatky zatím ušetřily zhruba čtyři miliardy korun.

Julínek změnil také stanovování cen léků a úhrady ze zdravotního pojištění, které nově provádí Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Základem pro ceny se staly nejnižší ceny přípravku v Evropské unii, díky tomu se od listopadu snížily ceny u 1500 léků a od ledna některých dalších.

S podstatnou částí reformy se Julínek dostal do skluzu. V důsledku politické situace loni v červnu reformní balík zákonů rozdělil a do vlády poslal méně konfliktní zákony o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o záchranné službě a novelu o veřejném zdravotním pojištění.

Zejména lidovci měli výhrady k paragrafům o péči hrazené z pojištění a o nadstandardu a nesouhlasili také s úpravou potratů. Přesto vláda zákony v listopadu Julínkovi schválila.

Podporu Julínek nezískal ani pro klíčové předlohy o převodu pojišťoven a fakultních nemocnic na akciové společnosti. Vedle protestů opozice, odborů, vysokých škol i části odborníků byli ostře proti opět lidovci. Kvůli nim premiér Topolánek pak garantoval, že fakultní nemocnice na akciové společnosti vláda ani ministerstvo převádět nebudou, a Julínkovi vzkázal, že to není základ reformy.

Na popularitě Julínkovi nedodaly ani personální změny ve vedení fakultních nemocnic a ústavech, situace kolem rušení Úrazové nemocnice v Brně ani demonstrace a stávky. Nedávno vyvolal rozruch plánem zúžit počet traumacenter a nově vybrat komplexní onkocentra tak, aby podtrhl jen opravdu špičková zařízení.

V plejádě ministrů zdravotnictví se Julínek zařadil k těm délesloužícím. Ve funkci setrval dva roky a zhruba čtyři měsíce od svého nástupu do první vlády Mirka Topolánka v září 2006.

*

Tomáš Julínek se narodil 7. listopadu 1956 v Brně. Je absolventem Lékařské fakulty brněnské Masarykovy univerzity. Začínal v plicní léčebně v Jevíčku a jako anesteziolog ve svitavské nemocnici. V roce 1991 se stal primářem oddělení ARO v nemocnici v Ivančicích, kterou pak v letech 1994 až 1998 vedl. Členem ODS je od roku 1996. V březnu 2003 se stal stínovým ministrem zdravotnictví ODS. Od roku 1998 je senátorem za Brno-venkov, mandát obhájil v listopadu 2004. Je ženatý a má dva syny.

**ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?