Ministr odvolá ředitele fakultky a vypíše konkurz

27. 9. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel Fakultní nemocnice Olomouc (FNOL) Radomír Maráček ve funkci v příštích týdnech pravděpodobně skončí. Ministr zdravotnictví Leoš Heger plánuje vypsat výběrové řízení na funkci ředitele FNOL a Maráčka odvolat, pokud soud do té doby nesejme z ředitele obvinění kvůli veřejným zakázkám.


Maráček je kvůli obvinění od února na neplacené dovolené a nemocnici řídí jeho statutární zástupce.

„Rozhodli jsme se, že vypíšeme konkurz na ředitele, protože věc se táhne asi půl roku a není možné, aby vedení nemocnice bylo v takovém provizorním stavu,“ sdělil novinářům ministr Heger, který včera v Olomouci slavnostně otevřel nově vybudované operační sály pro dětskou chirurgii. „Myslím, že by to mohlo být uzavřeno do konce roku. Do pár týdnů bychom měli výběrové řízení vypsat,“ uvedl ministr.

Maráčkovu práci ministr ocenil

Ředitele Maráčka odvolá z čela největší nemocnice v Olomouckém kraji ve chvíli, kdy ministerstvo připraví vypsání konkurzu. Heger zároveň Maráčkovu práci ocenil: „Já bych panu řediteli přál, aby byl zbaven toho obvinění. Myslím si, že většina zaměstnanců nemocnice mu to přeje také, protože tady udělal velké dílo a rozhodně nemocnici povznesl z velmi zadluženého podniku do prosperujícího podniku,“ dodal Heger.

Maráček čelí obvinění ze tří trestných činů. Podle policejního vyšetřování měl uzavírat pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů, u zakázek za desítky milionů korun nezveřejnit výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci, přitom se podle policie jednalo o nákup nových přístrojů. Zákon měl obejít i při uzavírání smluv na audity a poradenství.

Zakázky spadají do období 2007 a 2009.
Státní zástupce podal počátkem srpna obžalobu. Kdy soud začne případ projednávat, zatím není jasné, termín hlavního líčení zatím podle Maráčka stanoven nebyl.

Situace nemocnici neprospívá

Ředitel Maráček, který je od sdělení obvinění v únoru letošního roku na neplacené dovolené, rozhodnutí ministra respektuje. „Je nutné, aby nemocnice měla ředitele, který je v křesle, který ji opravdu řídí. Situace, že jsem ředitel a v podstatě nejsem ředitel, neprospívá fakultní nemocnici,“ reagoval.

Pokud do termínu možného přihlášení zájemců do výběrového řízení trestní případ neskončí, do konkurzu se Maráček hlásit nebude. Naznačil, že by se v takovém případě nadále věnoval zdravotnictví. Chystá projekty v oblasti sportovní a preventivní medicíny.

Obvinění nechtěl příliš komentovat: „Obžaloba je s malými změnami stejná jako obvinění. I přesto, že jsme dokládali řadu posudků. Složky, které to řešily, neměly možná ani chuť, ani odvahu to řešit nějakým jiným způsobem,“ poznamenal Maráček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?