Ministr odvolal ředitele pražského IKEMu Karla Filipa

7. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Kubinyi odvolal Karla Filipa z funkce ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze. Hlavním důvodem bylo neúměrné prodlužování a prodražování výstavby kardiocentra a dále fakt...


Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi odvolal podle § 27 a § 65 zákoníku práce MUDr. Karla Filipa, CSc. z funkce ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. RedakciZdraví.Euro.cz o tom dnes informovala mluvčí MZ Aneta Kupková.

Hlavním důvodem odvolání bylo neúměrné prodlužování a prodražování výstavby kardiocentra a dále fakt, že pan ředitel v rozporu se statutem IKEMu preferoval oblast klinickou.

Novým zastupujícím ředitelem IKEMu bude doc. Ing. Rudolf Poledne, CSc. Ten bude řízením institutu pověřen na přechodnou dobu, tedy do vyhlášení výsledku výběrového řízení. Poledne má za úkol zjistit, jaký je stav rozestavěného kardiocentra a najít optimální řešení na dostavbu. Dalším z úkolů bude zahájit návrat aktivit IKEMu k původnímu záměru dle jeho statutu.

Odvolaný ředitel Karel Filip se narodil 1. února 1951 v České Lípě. V roce 1975 absolvoval studium medicíny na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Ředitelem IKEM se stal v roce 1991. Získal atestace v oborech vnitřní lékařství I. a II. stupeň, diabetologie, veřejné zdravotnictví. Je členem řady českých i zahraničních odborných zdravotnických společností.

ODVOLÁNÍ VZBUDILO ÚDIV ODBORNÍKŮ

Rozhodnutí nového ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho, který dnes odvolal ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Karla Filipa, vzbudilo velký údiv odborníků na řízení zdravotnictví. Důvodům odvolání nerozumějí a nevidí ve výměně ředitele řešení, naopak to podle nich může situaci v IKEM destabilizovat. Personální změny nepovažují za dobrý začátek reformy.

„Požádám pana ministra jako místopředsedkyně senátního zdravotního výboru o vysvětlení důvodů,“ řekla bývalá ministryně zdravotnictví z roku 1998 a někdejší ředitelka Fakultní nemocnice Královské Vinohrady senátorka Zuzana Roithová.

Pokud je příčinou koncepce IKEM, tedy že převažuje klinická část a ministr zdůrazňuje experimentální, bylo by podle Roithové rozumnější, aby Kubinyi stanovil úkoly a teprve, když nebudou splněny, řešil personální otázky.

„Nikde není psáno, zda má převažovat v IKEM klinická nebo experimentální činnost,“ řekl exministr zdravotnictví z let 1998 až 1999 a bývalý poslanec ČSSD Ivan David. Podle něj v IKEM vždy převládalo léčení pacientů, ústav z něj má 90 procent příjmů. „Nemůže žít z výzkumných grantů a pacienty ošetřovat zadarmo, to je nesmysl,“ poznamenal David.

Pravý důvod Kubinyiho kroku podle Davida zřejmě souvisí se snahou slučovat některá zařízení, tedy IKEM se sousedící Fakultní Thomayerovou nemocnicí, aby provoz byl racionální.

Filip, který v čele IKEM stál třináct let, je přesvědčen, že v řízení institutu ani v případě jeho dostavby nepochybil. „Musím přiznat, že jsem velmi překvapen, že pan ministr začíná reformu zdravotnictví na nejméně problémovém místě,“ řekl Filip České televizi. Zařízení podle jeho soudu velmi dobře fungovalo a na rozdíl od jiných nebylo zadlužené.

Senátorka KDU-ČSL a bývalá ředitelka Fakultní nemocnice Motol Helena Rögnerová se domnívá, že ministr měl ředitele odvolat jen, pokud má v záloze lepší řešení, nebo je situace v instituci neúnosná. Tak tomu podle jejích informací není.

„Ředitel Filip je dobrý manažer. Nemyslím si, že by měl ve své praxi nějaké zásadní nedostatky, které by nebylo možné řešit změnou koncepce,“ řekla Rögnerová. Pokud by se měla posílit experimentální část, je podle ní třeba hovořit o tom z jakých zdrojů, to se nevyřeší odvoláním.

Rögnerová poznamenala, že za odvoláním mohou být i politické důvody. Filip stejně jako ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková, kterou vyzval ministr k odstoupení hned po svém nástupu, nejsou členy ČSSD.

„Řízení nemocnice je odborná záležitost. Ředitel sice potřebuje politickou podporu, ale politická příslušnost by neměla být prioritou,“ zdůraznila senátorka.

ČTK/www.Zdravi.Euro.cz, 7.5.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?