Ministr: ustoupit musí i lékaři

7. 2. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Krize ve zdravotnictví vrcholí. Hejtmani ode dneška začnou připravovat krizové plány.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) včera ještě jednou podal nespokojeným lékařům „přátelskou ruku“.

Uvedl, že je ochoten vrátit se k jednacímu stolu s odbory, pokud vyzvou své členy, aby výpovědi stáhli. Zároveň by odboráři měli podle něj potvrdit, že nabídnuté zvýšení platů je dostatečné. Heger to řekl včera v ČT.

Ministr potvrdil, že dá ještě letos do platů navíc dvě miliardy, z toho 1,5 miliardy lékařům, zbytek sestrám a dalším zdravotníkům.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek však řekl, že platové nabídky ministra jsou pro lékaře stále nepřijatelné.

Komora je odmítla a vyzvala všechny lékaře, aby aktivně podpořili odborovou akci Děkujeme, odcházíme, v níž dalo výpověď přes 3800 lékařů, zhruba každý pátý. Odbory požadují pro lékaře celé dvě miliardy a také záruky, že peníze dostanou všichni lékaři.

Zárukou je pro ně navýšení tarifů, ministr ale chce dát lékařům peníze formou osobního hodnocení. Podle Kubka lékaři nevěří ředitelům nemocnic, že peníze do platů lékařů skutečně dají.

Víc už to nejde

Heger včera zopakoval, že finanční nabídky už zvyšovat nemůže. Po krachu jednání slíbil všem lékařům v otevřeném dopise, že od března dostanou v osobním hodnocení navíc 5000 až 8000 korun, podle kvalifikace a délky praxe.

Průměrná mzda 48 000 korun, které nyní dosahují díky velkému množství služeb a přesčasů, jim příští rok stoupne na 60000 korun, přitom jim klesnou neúměrné přesčasy na běžnou normu. Ze zákona je to 150 hodin, nyní mají lékaři i 800 hodin přesčasů.

„My bychom byli velmi rádi, kdyby přišly signály, že lékařské odbory mají ještě něco, co by mohly udělat, aby se situace zmírnila. Bude-li nabídka, v čem ustoupí, rádi se k jednání vrátíme,“ řekl Heger. Je pro něj nepřípustné, aby dvě miliardy rozdělil jen lékařům.

Lékaři tvoří čtvrtinu pracovníků zdravotnictví, ostatního personálu je čtyřikrát víc, částka půl miliardy pro ně je tedy „naprosto mizivá“.

Nemůže slíbit, že lékařům dá celé dvě miliardy a další půlmiliardu dá z rezerv pojišťoven, už dvě miliardy budou pro ně velkou zátěží. Možná se podaří změnou přerozdělení získat půl miliardy, zatím to ale slíbit nemůže.

Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) včera opět vyzval vládu i lékařské odbory, aby v zájmu pacientů našly dohodu.

Hejtmani dali vládě na dohodu s lékaři termín do včerejška.
Dnes začnou kraje připravovat krizová opatření na období po 1. březnu. O situaci bude v úterý také jednat Bezpečnostní rada státu s hejtmany.

Heger věří tomu, že lékaři ocení jeho vstřícné kroky. Z 36 000 lékařů jsou podle něj tak neústupná jen dvě, tři procenta. Neznamená to podle něj ale, že toto „tvrdé jádro“ zničí celé zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?