Ministr vzkázal krajům: platy jste měly řešit včas

14. 12. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Za výši platů není zodpovědné jen ministerstvo, svůj díly viny nesou i kraje, problematiku totiž dostatečně a včas neřešily. Myslí si to alespoň ministr zdravotnictví Leoš Heger, který tak v otevřeném dopise reagoval na výtky Pardubického kraje.


Ministr je přesvědčen, že za platové podmínky v regionálních nemocnicích zodpovídají samy kraje. Měly totiž dávno výši mezd řešit již dáno, místo toho ale prý upřednostňovaly jiné investiční výdaje.

„Nejedná se tedy primárně o problém, který by mělo řešit Ministerstvo zdravotnictví ČR. V rámci samosprávné působnosti krajů je Vaší povinností navrhnout a realizovat takovou restrukturalizaci zdravotní péče, která péči neomezí a nepovede ke snížení plateb z veřejného zdravotního pojištění,“ reagoval Heger na dopis, který mu minulý týden vedení Pardubického kraje zaslalo.

Martínek: odpověď mě zaskočila

Hejtman kraje Radko Martínek (ČSSD) takovou reakci z ministerstva nečekal. Na odpověď Hegera se tvářil poměrně překvapeně.

„Dost mne to zaskočilo. Pan ministr se velmi mýlí. Mohu doložit, že jsme z krajského rozpočtu dali mnoho peněz na platy lékařů a sester. Toto je ale systémová věc a takové v této zemi ještě pořád musí řešit ministerstvo, nikoliv kraje,“ uvedl pro ČTK.

Otevřený dopis, který podepsala i primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková a ředitelé všech pěti nemocnici vlastněných krajem, měl ministra přimět, aby začal s lékaři vyjednávat. Ministr regionu navíc vzkázal, že může s pojišťovnami vyjednávat sám.

„Zároveň je plně v působnosti krajů a ředitelů zdravotnických zařízení vyjednávat se zdravotními pojišťovnami o úhradách poskytované zdravotní péče tak, aby byla zajištěna odpovídající kvalita a dostupnost zdravotní péče v případě nouzového režimu,“ doplnil ministr.

S vedením krajů ministr již jednal

V minulých dnech ministr jednal s předsedou Asociace krajů ČR Michalem Haškem (ČSSD) a domluvil se s ním na společném postupu. Vznikne společná pracovní skupina, která bude mít mimo jiné za úkol transformaci péče v jednotlivých krajích. Komise se poprvé sejde v pátek na ministerstvu zdravotnictví.

„Je třeba, abyste se do konstruktivního řešení situace zapojili i Vy a pomohli nám nalézt vhodný konsenzus,“ vyzval v dopise Heger všechny ke spolupráci.

Martínek Hegerovy výhrady odmítá s tím, že na Pardubický kraj rozhodně neplatí.

Síť nemocnic s akutní péčí prý prošla za posledních deset let výraznou redukcí a snaží se fungovat maximálně efektivně.

Heger si je podle dopisu vědom, že situace je nelehká, když jedna zájmová skupina v rámci desetitisíců pracovníků lékařských a nelékařských profesí může ohrozit péči o pacienty v rámci celé republiky.

Soudí, že i kraje si uvědomují, že problém se netýká pouze nemocnic samých a ministerstva zdravotnictví.

Celé znění otevřeného dopisu ministra Hegera najdete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?