Ministr zdravotnictví ocenil nejlepší medicínské projekty

16. 12. 2008 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět lékařů a vědců si spolu s dalšími členy jejich týmů dnes z Martinického paláce v Praze odneslo Ceny ministra zdravotnictví za letošní rok. Ministr Tomáš Julínek jim ocenění předal za výzkumy bakterií způsobujících meningitidu, počítačovou analýzu projevů řeči u dětí, výzkumy leukemických buněk a některých nádorových onemocnění...


Vítězné práce vybrala vědecká rada Interní grantové agentury ministerstva zdravotnictví. Do širšího výběru se dostalo 16 prací z celkových 154 projektů, které agentura letos podpořila.

Pavla Křížová ze Státního zdravotního ústavu se svým týmem získala cenu za studium bakterií Neisseria meningitidis, způsobujících meningitidu. Za počítačovou analýzu vývojové poruchy řeči, která postihuje až pět procent dětí, si cenu odnesl Vladimír Komárek z 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Výzkum leukemických buněk pomocí DNA čipů a jeho využití pro molekulární diagnostiku přinesl ocenění Šárce Pospíšilové z Fakultní nemocnice Brno. Za výzkum časných stadií karcinomů děložního hrdla a ženských vnějších pohlavních orgánů získal ocenění Lukáš Rob z pražské Fakultní nemocnice Motol.

Pátým oceněným byl Jiří Mazánek z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, který zkoumal využití laseru v terapii novotvarů hlavy a krku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?