Ministře, splňte sliby. Nebo...

23. 11. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče trvá na zvýšení platů o slíbená procenta.


Bylo poledne a před ředitelstvím karlovarské nemocnice začali lidé rozbalovat transparenty. V rukou měli budíčky, které ukazovaly pět minut po dvanácté, a ve tvářích zklamaný výraz. Začínal happening, jehož slogan Zůstáváme, splňte sliby naznačil, že znovu půjde o platy ve zdravotnictví.

Lékařské odbory tak protestují proti nesplněnému slibu ministra zdravotnictví Leoše Hegera, že od nového roku zvýší mzdu lékařů, zdravotních sester a zaměstnanců nemocnic. K tomu se ministr zavázal v memorandu, které s lékařskými odbory podepsal po akci Děkujeme, odcházíme.

„Scházíme se zde v Karlových Varech jako zástupci všech zaměstnanců zdravotnictví Karlovarského kraje, abychom ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi i celé vládě připomněli, že zde, v nejzápadnějším koutě naší vlasti, léčíme pacienty, a chceme, aby ministr a vláda splnili dané sliby a zvýšili v příštím roce naše platy o deset procent,“ promluvila ke shromážděnému padesátičlennému davu Dagmar Žitníková z odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Slova Martina Engela, předsedy Lékařského odborového klubu, byla daleko ostřejší. „Sliby se mají plnit a ne arogantně odmítat. O naši práci v zahraničí stojí, ale kdo stojí o české politiky? Nikdo. Věřili jsme ministrovi. Dal nám slovo. Pokud jej nesplní, pak akce Děkujeme, odcházíme byla proti tomu procházka růžovou zahradou,“ zdůraznil. Vedle na tabuli si přihlížející mohli přečíst memorandum o úpravě poměrů ve zdravotnictví.

Další proslovy pokračovaly. „Umíme nemocným z celé republiky poskytovat kvalitní a jedinečnou péči, která jim pomáhá získávat zpět kondici a zdraví, která je vrací zpět do plnohodnotného života. Proto odmítáme být štvanci, kteří jsou neustále ohrožováni zpochybňováním smyslu lázeňství, další existence menších nemocnic v regionech či útokem na práci kvalifikovaných sehraných zdravotnických týmů,“ zazněla další naléhavá výzva.

Organizátoři happeningu pak ministra Hegera vyzvali, aby on i vláda přistupovali ke zdravotnictví a k jeho zaměstnancům zodpovědně. „Chceme, aby se zdrželi nepromyšlených a nepodložených destrukčních kroků a aby dodrželi platové sliby, které počátkem roku dali písemně v Memorandu Lékařskému odborovému klubu a ústně členům Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky.“

K lékařským odborářům z kraje se přidali také odboroví předáci z lázní v Karlových Varech, Mariánských Lázních nebo Jáchymově, ale podpořit je přišli například i z léčeben dlouhodobě nemocných.

Jejich zástupci uvedli, že ministrovými kroky nejsou rozčarováni, ale rozhořčeni, a poukázali na malost ducha a krátkozrakost českých vládních politiků.

„Všichni, kteří tady jsou, přišli v době svého volna. A za to jim patří dík,“ uzavřela pak akci Dagmar Žitníková. A lidé se rozešli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?