Ministryně odvolala šéfa olomoucké Fakultní nemocnice

2. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Součková včera nečekaně odvolala dlouholetého ředitele FN v Olomouci Václava Rýznara. "Není vyloučeno, že budou následovat další odvolání," uvedl tiskový mluvčí ministerstva Mario Böhme...


OLOMOUC - Ministryně Součková včera odvolala dlouholetého ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci Václava Rýznara.

Stalo se tak přesto, že finanční schodek nemocnice, který v srpnu dosáhl 120 miliónů korun, se podařilo na konci loňského roku stáhnout na 30 miliónů.

„Výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu nedopadly v této nemocnici nejlépe a kvůli velkým dluhům se také ocitla na černé listině dodavatelů léků. Výměna ředitele je jednou z cest, jak zlepšit hospodaření nemocnice,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Mario Böhme. „Není vyloučeno, že budou následovat další odvolání,“ dodal.

Olomoucká nemocnice se dneškem ocitá bez šéfa, který v jejím čele stál deset let.

„Důvody jsem se od ministryně nedozvěděl. Povídali jsme si dnes o chodu olomoucké nemocnice a na závěr mi ministryně oznámila, že mne odvolává,“ řekl včera ředitel Rýznar. Naznačil, že za jeho odchodem stojí dlouhodobé tlaky.

Nemocnice snížila schodek o 90 milionů

Fakultní nemocnice v Olomouci se letos stejně jako ostatní zdravotnická zařízení v zemi potýkala s velkým ekonomickým propadem. Podle Rýznara se však finanční schodek, který v srpnu dosáhl 120 miliónů korun, podařilo vedení na konci roku stáhnout.

„Nyní máme schodek 30 miliónů korun. Nebýt třináctých platů, byli bychom na nule,“ hájil dnes ekonomickou situaci svého zařízení Rýznar.

Podle vedení nemocnice bylo příčinou ekonomického propadu plošné zvýšení platů ve zdravotnictví i velké investice nemocnice. „Schodek se nám podařilo snížit personálními změnami, kontrolou spotřeby materiálu a také tím, že jsme omezili příchod pacientů z jiných regionů,“ míní Rýznar.

Rýznar končí od pátku

Šéf fakultní nemocnice, původním povoláním gynekolog, který ode dneška ve své funkci skončí, zatím nemá jasno o své budoucnosti. Rýznar je od konce prosince zároveň radním Olomouckého kraje. „Zřejmě se budu plně věnovat otázce zdravotnictví na krajském úřadě,“ dodal.

Nového ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci má ministerstvo zdravotnictví najít ve výběrovém řízení v nejbližší době.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?