Ministryně před sněmovnou hejtmany nepřesvědčila

16. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Hodinu dnes přesvědčovala ministryně zdravotnictví Marie Součková poslance o tom, že má dobrou vůli řešit problémy ve zdravotnictví, avšak potřebuje k tomu pomoc napříč politickým spektrem. Do sněmovny přijeli také krajští hejtmani, které slova ministryně zjevně neuspokojila...


Ekonomické analýzy hospodaření nemocnic odhalily mimo jiné případy, kdy finanční propad příslušného zařízení zavinil jeho management, anebo zvyšování platů zaměstnanců „daleko nad hranici“, která byla doporučena v rámci závazných tabulek.

Tak argumentovala ministryně M. Součková dnes dopoledne před sněmovnou, která si včera vyžádala její informaci o aktuální situaci ve zdravotnictví.

„Zadluženost nemocnic není ničím novým - i za vlády ODS se jejich finanční problémy řešily miliardovými částkami,“ pokračovala Součková s konkrétními ukázkami této „sanace“.

Například VFN v Praze byl v roce 1997 přiznán úvěr se státní zárukou ve výši 1,5 miliardy Kč. Loni byly některé takovéto nemocnice usnesením vlády zproštěny závazků vzhledem k neschopnosti splácet úroky.

I dnes tedy ministryně spoléhá na alespoň částečné oddlužení nemocnic a také zdravotních pojišťoven (ve vztahu k nedobytným pohledávkám za pojistným).

Dále Součková vypočetla své dosavadní návrhy, jež mají umožnit pojišťovnám zvýšit úhrady zdravotní péče. K těmto návrhům patří zvýšení odvodů osob samostatně výdělečně činných, snížení rezervních fondů pojišťoven či doplňkový příliv peněz do nemocnic v podobě inkasování dávek v bezmocnosti, jež občan při hospitalizaci nevyužívá.

„Spolupracujte se mnou, podpořte ty návrhy zákonů, jež vám budu předkládat, včetně například zákona o zdravotnických zařízeních,“ apelovala Součková na poslance.

Krajští hejtmani, kteří do Prahy kvůli projevu Součkové přijeli, označili vystoupení ministryně za prázdná slova. Dodali, že je nekompetentní. „Nic jsme se zatím nedozvěděli,“ řekl pro ČTK hejtman Moravskoslezského kraje, předseda Asociace krajů ČR Evžen Tošenovský (ODS).

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 17.10. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?