Ministryně smekla před péčí o psychiatrické pacienty

4. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví o zrušení Dětské psychiatrické léčebny v Opařanech neuvažuje, objekt by ale mohl časem sloužit i jako zařízení pro drogově závislé děti, případně mladistvé...


Opařany - Deset miliónů korun letos a příští rok třináct dostane opařanská psychiatrická léčebna na dokončení investic.

Řekla to včera ministryně zdravotnictví Marie Součková před zaměstnanci léčebny, s nimiž besedovala po prohlídce objektu.

„V zařízení se přistupuje ke každému pacientovi individuálně. Považuji to za podstatné a chtěla bych alespoň touto cestou poděkovat všem, kteří se věnují naplno dětské psychiatrii,“ pochválila personál léčebny Součková.


V Česku existují čtyři dětské psychiatrické léčebny a při neustálém úbytku narozených dětí budou muset hledat doplňující programy.

„Příkladem by mohl být projekt pro děti závislé na drogách. Je nutné je co nejdříve podchytit a začít s nimi pracovat. Dokonce by si zde mohly dokončit základní vzdělání, případně se vyučit, aby odtud byly lépe připraveny pro vstup do života,“ naznačila ministryně Marie Součková.

„Jsem ráda, že ministryně zdravotnictví není proti tomu, aby v názvu léčebny zůstalo slůvko dětská, protože to, co hlavně umíme, je práce s dětskou klientelou. Jsme samozřejmě otevřeni i dalším projektům, nesmí to ale být ke škodě základní psychiatrické péče,“ doplnila ředitelka léčebny Iva Hodková.

JANA ČERNOCHOVÁ, Táborské listy, 4.2.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?