Minizáchytky prázdným pojmem, opilci se léčí stejně jako ostatní

17. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Takzvanou minizáchytku v České Lípě nebudujeme," uvedl ředitel českolipské nemocnice MUDr. Jaroslav Tvrzník. "Opilé pacienty, kteří mívají obvykle sdružená zranění, ošetřujeme a budeme dál ošetřovat. Snažíme se je izolovat...


Českolipská nemocnice dostala od kraje 300 tisíc na náklady spojené s ošetřováním opilců.

Česká Lípa - Nabídku krajského úřadu na poskytnutí tří set tisíc korun na zajištění péče o opilé či jinak intoxikované osoby přijaly tři nemocnice Libereckého kraje.

„Kraj nemůže přispět na pořizování hmotného majetku nemocnic, takže toto jsou prostředky na provoz,“ vysvětlil MUDr. Vladimír Richter, vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu. Ředitelé českolipské, liberecké a jablonecké nemocnice dnes podepíší smlouvu o poskytnutí těchto prostředků. Jak uvedl MUDr. Richter, zatím se nebude zřizovat centrální záchytná stanice. „Zkušenosti vyhodnotíme a podle názoru obou stran se teprve uvidí, zda toto řešení bude vyhovovat.“ Centrální záchytnou stanici mají zřizovat kraje, někde ji nemají v žádné formě, někde tak činí.

„Takzvanou minizáchytku v České Lípě nebudujeme,“ uvedl ředitel českolipské nemocnice MUDr. Jaroslav Tvrzník. „Opilé pacienty, kteří mívají obvykle sdružená zranění, ošetřujeme a budeme dál ošetřovat. Snažíme se je izolovat na vyčleněném místě. Máme pro ně vybavení, jakým je klec či lůžko s popruhy.“

Podle ředitele MUDr. Tvrzníka není možné vybudovat v nemocnici záchytku a navíc by bylo velice nákladné opilé pacienty přepravovat do Liberce nebo Jablonce. MUDr. Tvrzník připomíná, že opilost je intoxikace jako každá jiná. Pacient musí být dobře sledovaný, aby nedošlo k následným zdravotním potížím.

Centrální protialkoholní záchytná stanice byla hojně diskutovaná v loňském roce. Do té doby bylo financování záchytek zajišťováno prostřednictvím okresních úřadů a v návrhu rozpočtu byly na provoz vyčleněny prostředky. S přijetím zákona, podle kterého okresní úřady od loňska nemají vlastní rozpočet, se hledala cesta, jak peníze na provoz získat. Peníze se nenašly, a proto krajský úřad zvolil na letošní rok tuto alternativní variantu.

EVA VLASTNÍKOVÁ, Českolipský deník, 15.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?