Minulost partnera a riziko nákazy HIV

5. 10. 2012 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce

Dotaz: Je mi 27 let a jsem rozvedená. Vdávala jsem se v 19 letech a manželství skončilo rozvodem před třemi roky. Syn Petřík se nám narodil 10 měsíců po svatbě, potkala nás však velká tragédie. Péťa se ve svých necelých 2,5 letech utopil v bazénu u známých. Zhroutil se mi svět, nebyla jsem schopná vůbec fungovat, bohužel se nám nakonec nepodařilo udržet ani naše manželství a došlo k rozvodu.




Teď se mi konečně povedlo znovu najít smysl života se současným přítelem. Jsme spolu teprve 4 měsíce, ale vnímám to jako osudové setkání a už po 14 dnech od seznámení spolu bydlíme v jeho bytě. Jsem zase znovu šťastná, plná elánu a mám plány do budoucna. Přítel pracuje ve stavebnictví a zabývá se i prodejem realit. Pomáhám mu v podnikání, potkávám nové lidi a tam se možná ukazuje problém. Svého přítele jsem považovala za úspěšného podnikatele, který svůj čas po škole věnoval byznysu, ale postupně se ukazuje jeho minulost. Vím, že byl přes 2 roky v dětském domově, protože se mu rodiče zabili při autonehodě. Ale teď se ukazuje, že si asi nějakou dobu vydělával jako „společník“ pro bohaté muže. Patrně i nějakou dobu byl velmi blízko drog. Chápu, že se s něčím takovým nechce asi chlubit, ale došlo mi, že vše zapadá – náš sexuální život, omezování kontaktů s jeho přáteli, mlčení na mé dotazy. Asi nejsem sama schopná takové téma správně otevřít, a tak přemýšlím, že zavolám svojí psycholožce, která mi pomáhala při odchodu Petříka. Ale chtěla bych vědět, zda mám možnost nechat si někde udělat test na HIV? Raději zajedu na druhý konec republiky, abych tady nemusela někomu něco vysvětlovat.
Simona

Milá paní Simono, chápu, že taková situace není jednoduchá a postupné odhalování minulosti vašeho přítele ve vás vzbuzuje určitá podezření a obavy. Možnost nechat si udělat testy HIV anonymně samozřejmě máte. Při testování na HIV je laboratorně vyšetřena žilní krev (běžný odběr krve) na protilátky proti viru HIV v podobě anti HIV1 a anti HIV2. Na test se doporučuje jít 2–3 měsíce po rizikové události, jelikož lidské tělo potřebuje čas na vytvoření protilátek, které má test odhalit. Tři měsíce je průměrná doba potřebná k vytvoření dostatečného množství protilátek pro odhalení (detekci) laboratorními testy.
Vyšetřování na přítomnost viru HIV se povinně provádí u dárců krve, tkání, orgánů, spermatu a mateřského mléka při každém darování. Bez testu není darování možné. Testování na HIV je možné v některých případech provést i bez souhlasu fyzické osoby.
Obecně se doporučuje, aby na testy na HIV chodili lidé, kteří se pravidelně vystavují rizikovému pohlavnímu styku (soulož bez kondomu, orální sex apod.) s osobou, u které nemají jistotu, v době 2 až 3 měsíce po náhodném sexu s cizí osobou, či před vznikem dalšího sexuálního vztahu, aby partneři měli vzájemnou jistotu. Další možnou cestou nákazy je sdílení stříkačky, jehly nebo dalších pomůcek u injekčních uživatelů drog. Nákaza virem HIV se přenáší také z matky na plod – během těhotenství, porodu i kojení, proto je v ČR zavedeno povinné testování těhotných na přítomnost viru HIV. Mezi další rizikové faktory z hlediska nákazy virem HIV patří např. tetování, piercing, a to zejména v amatérských podmínkách.
Máte několik možností, kde si lze nechat udělat testy HIV. V Praze 8-Karlíně v „Domě světla“ provozuje už několik let Česká společnost AIDS pomoc pobytovou formu pomoci lidem s AIDS. Součástí tohoto projektu je rovněž internetová poradna pro veřejnost, linka pomoci (Linka AIDS pomoci tel. 800 800 980, provoz nonstop a zdarma, pouze z území ČR, nebo tel. 224 810 702, provoz nonstop, cena podle tarifu volajícího, odkudkoli) a také možnost odběrů (Dům světla, Malého 3, Praha 8, po 16–19 hod., st 9–12 hod.). Lze využít také ostravskou či brněnskou pobočku poraden České společnosti AIDS pomoci. Testy jsou zdarma a anonymní. Náklady na testování hradí Česká společnost AIDS pomoci ze svých prostředků a ze sponzorských darů (náklady na jeden test jsou 300 Kč).
Testy na HIV se provádějí ve většině zdravotních ústavů, kde si klienti vyšetření zpravidla hradí. Je možné test provést i anonymně nebo s certifikátem pro účely vycestování do ciziny. Testy na HIV provádí i každý praktický lékař, ale to asi není varianta, kterou chcete využít. V případě, že je pro vás důležitá anonymita úkonu, je asi vhodné předem se telefonicky informovat, za jakých podmínek je odběr prováděn.
Další možností je obrátit se o radu či informace na webový portál Národní program boje proti AI DS v České republice, kde je k dispozici kontakt na HELP LINE AIDS tel. 800 144 444 (provoz po–čt 9–12 a 13–18 hod., pá 9–12 a 13– 16 hod.), nebo je kontaktovat prostřednictvím jejich internetové poradny.
Přeji vám, aby pro vás tato životní překážka či zkouška dopadla dobře a mohla jste si opět plánovat příjemnější aktivity do budoucna.
A všem čtenářům a čtenářkám časopisu SESTRA přeji pohodové léto plné slunečných paprsků, čistých rybníků a řek na koupání, s dostatkem ranní vláhy pro růst hub, borůvek a lesních jahod.

**

Odkazy na organizace Česká společnost AIDS pomoc http://www.aids-pomoc.cz/ Hygienická stanice hlavního města Prahy http://www.hygpraha.cz/ Národní program boje proti AIDS v ČR
http: www.aids-hiv.cz/ Zdravotní ústav se sídlem v Praze http://www.zupraha.cz/

O autorovi| Bc. Jana Bednářová, sociální pracovnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?