Místo plotének titanové destičky

1. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bolesti páteře trápí několikrát za život až 70 procent populace. Při vyšetření se zpravidla u poloviny lidí starších 50 let objeví degenerativní změny a po šedesátce už takové změny jsou dokonce u devadesáti procent...


„Bolest páteře je téměř v polovině případů způsobena poškozením ploténky,“ soudí doktor Luděk Prokop, operatér a zároveň zástupce primáře neurochirurgického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce.

Právě toto pracoviště spolu s pěti dalšími v republice umí degenerativní onemocnění bederních meziobratlových plotének nahrazovat speciální endoprotézou.

„Dříve se nemocná ploténka vyňala a vše jsme řešili tzv. mezitělovou fúzí čili pevným kostním spojením sousedících obratlů za pomoci různých náhrad. Tato fúze ale znehybněla operovanou část páteře. Pacient to sice nepocítil tak, že by měl omezený pohyb, ale operace urychlila degeneraci sousedních meziobratlových plotének, protože musely převzít pohybovou funkci ploténky, kterou jsme vyoperovali,“ říká doktor Prokop.

Jeho kolega, operatér Jiří Chrobok doplňuje, že nejnovější endoprotézy fyziologickou hybnost páteře vůbec neomezí. „Poprvé jsme tak pacienta operovali před necelými dvěma roky a za tu dobu už 50 klientů dostalo nejmodernější endoprotézu ploténky,“ říká Chrobok. Cena jedné je okolo padesáti tisíc korun.

Změny páteře

Oba lékaři shodně tvrdí, že degenerativní změny na ploténkách se nejčastěji projeví bolestmi v zádech, které mohou být doprovázeny bolestmi jedné nebo obou končetin, slabostí v nohách.

Často ale postižený má i bolesti, které vystřelují do břicha a do třísel. Nezřídka se projevují při dlouhodobé jednostranné zátěži páteře, např. při dlouhém stání, sezení nebo nošení těžkých břemen.

„Pokud vznikne výhřez ploténky do páteřního kanálu, může způsobit ochrnutí části končetiny,“ vysvětluje doktor Chrobok. Dodává, že voperování ploténky ale nejde u všech pacientů. V průměru pouze čtvrtina nemocných je vhodná k tomuto výkonu.

Operace klíčovou dírkou

Neurochirurgové Chrobok a Prokop, kteří na Homolce náhrady meziobratlových plotének dělají, nazývají tento výkon operace klíčovou dírkou. K páteři se totiž dostávají přes dutinu břišní pouhým pěticentimetrovým kožním řezem.

Díky tomu pooperační stavy pacientů nejsou bolestivé, lidé druhý den vstávají z lůžka, téměř okamžitě se obnovuje jejich střevní činnost a mohou začít jíst.

Nemocnou ploténku z páteře vyndají a nahradí umělou. Ta se skládá z horní a dolní slitinové destičky s kýlem, který se při operaci zarazí do sousedních obratlových těl.

Mezi destičkami je pak jádro z polyvinylu a destičky jsou pokryty čistým titanem, který umožňuje prorůstání kostí, proto se také destičky vhojí do sousedních obratlových těl.

Operace trvá hodinu až dvě, pacient je zhruba sedm dní v nemocnici a po dobu dvou až tří měsíců nosí tříbodový korzet. Do zaměstnání se vrací zpravidla po dvou až čtyřech měsících, podle náročnosti práce, kterou vykonává.

Linka proti bolesti

Výzkumná studie prokázala, že pokud se pacienti trpící chronickou bolestí spojí s Linkou proti bolesti, dostanou správnou léčbu. Konzultace na lince poskytují zkušení odborníci.

Zjistí dosavadní postup léčby a pokud je nevyhovující, doporučí pacientovi další postup.

Sdělí mu, jaká vyšetření by měl absolvovat, a předají mu kontakt na nejbližší pracoviště.

Výsledky studie ukazují, že právě konkrétní pomoc je velmi vítána. Běžné jsou totiž případy, kdy pacient je sice v péči lékaře, ale jeho bolest není dostatečně nebo dokonce vůbec léčena.

Lidé často ani nevědí o možnosti navštívit specializované pracoviště. Podle studie byla většina pacientů (96 %), kteří po konzultaci na Lince navštívili specializované pracoviště, původně v péči praktických lékařů nebo neurologů.

Alarmujícím faktem je, že naprostá většina pacientů trpěla středně silnou nebo silnou bolestí (96 %). Většina z nich užívala analgetika (87 %), avšak pouze necelá polovina byla léčena léky, které se při této síle bolesti mají předepsat.

Mnoho pacientů trpělo chronickou bolestí několik let, někteří dokonce uvádějí bolest více než 10 let trvající. K nejčastějším potížím patřily bolesti zad, kloubů, hlavy a neuropatické bolesti.


LINKA PROTI BOLESTI
Telefon 224 435 58
Každý, kdo trpí chronickou či nádorovou bolestí a dosud nenašel pomoc, ji může vyhledat zde. Na lince poskytují konzultace odborníci z Centra výzkumu a léčby bolesti ve Fakultní nemocnici v Motole pod vedením primáře MUDr. Jiřího Kozáka. Linka je v provozu v pondělí, úterý a ve čtvrtek od 15 do 19 hodin a ve středu od 16 do 20 hodin. Její internetovou podobu najdeme na adrese
www.linkaprotibolesti.cz.
Na webových stránkách získáme rozšířené informace o možnostech léčby chronické a nádorové bolesti, aktuality a samozřejmě i aktuální seznam specializovaných pracovišť pro její léčbu.

VÁCLAV PERGL, Právo, 1.4.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?