Mízní neboli lymfatický systém

23. 11. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lymfatický (mízní) systém je součástí oběhové soustavy. Skládá se z rozsáhlé sítě lymfatických cév a množství lymfatických uzlin. Součástí lymfatického systému je také slezina. Lymfatický systém odvádí přebytečnou tekutinu z tkání a zajišťuje obranné mechanismy pro tělo.


Když tkáňová tekutina neboli tkáňový mok vstoupí do lymfatických cév, nazýváme ji lymfou (mízou). Míza je bezbarvá nebo nažloutlá tekutina – její složení se mění v závislosti na látkové výměně jednotlivých orgánů a tkání. Denně se vytvoří 2–3 litry mízy. Množství proudící mízy se odhaduje na 1 litr.

V mezibuněčných prostorách jsou slepá zakončení mízních vlásečnic. Ty vytvářejí síť prostupující orgány a tkáně. Stěna mízní vlásečnice je propustná pro všechny látky z mezibuněčných prostor. Dochází zde ke vstřebávání tukových částic a tkáňového moku.

Mízní vlásečnice přecházejí v mízní cévy, které mají podobně jako žíly hladkou svalovinu ve stěně a cévní chlopně, což umožňuje proudění mízy při stahování kosterních svalů. Míza prochází mízními uzlinami, které se vyskytují po celém těle buď jednotlivě, nebo ve skupinách jako regionální uzliny.

Regionální uzliny jsou umístěny například na krku podél krkavic, kolem ušního boltce, pod dolní čelistí, v podpažních jamkách nebo v oblasti třísel. Počet lymfatických uzlin, jejich velikost a stavba závisí na věku a na prodělaných nemocech. Přibližně je v organismu 450 lymfatických uzlin.

V lymfatických uzlinách se míza filtruje: zachycují se zde a fagocytují škodlivé látky, mikroorganismy, prachové částice nebo nádorové buňky a tvoří se protilátky podílející se na obranných reakcích těla. V důsledku zvýšené imunitní aktivity a zvýšené tvorby protilátek se proto při zánětech nebo nádorových onemocněních mízní uzliny zvětšují. Po průchodu lymfatickými uzlinami se mízní cévy sbíhají v mízní kmeny – hrudní mízovod a pravostranný mízní kmen, které vyúsťují do velkých žil.

K čem u slouží slezina ?

Slezina je lymfatický orgán nacházející se pod levým žeberním obloukem. Plní několik funkcí. Dochází v ní k tvorbě protilátek a specializovaných imunitních buněk, slouží jako krevní filtr odstraňující staré poškozené krvinky, bakterie a další materiál a funguje jako rezervoár krve.

Prokrvení sleziny je bohaté, proto při jejím poranění hrozí velké krevní ztráty. Jinak není pro život nezbytná. Většinu funkcí po jejím případném odstranění přebírá mízní tkáň, kostní dřeň a játra. Ta ale nenahradí roli obranyschopnosti, proto musí být jedinci bez sleziny chráněni proti infekci.

Co je to lymfedém?

Lymfedém je otok, který vzniká při špatně funkci lymfatického systému. Dochází k poruše vstřebávací a transportní funkce mízního oběhu a ve tkáních se hromadí látky, které k sobě poutají vodu, čímž vzniká otok bohatý na bílkoviny. Jedná se o vleklé, postupující celoživotní onemocnění, vedoucí ke snížení kvality života, pacient je ohrožen komplikacemi, invaliditou. Včasná diagnóza je velmi důležitá pro úspěšnost léčby. Nepodceňujte proto otoky, které se objeví.


Připravil: mat

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?