Mladé sestřičky chtějí studovat, starším vadí práce na směny

22. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než sedmdesát zdravotních sester hledají zdravotnická zařízení na plzeňském úřadu práce. Největší nedostatek personálu má Fakultní nemocnice v Plzni, potíže se nevyhýbají ani ostatním...


Plzeň - nemocničním zařízením. Soukromé ordinace mívají s hledáním sester míň problémů.

„Ve zdravotnictví už delší dobu panuje velký nesoulad mezi nabídkou a poptávkou,“ potvrzuje Magdalena Čadová z plzeňského Úřadu práce.

„Potíže najít sestřičky mají hlavně nemocnice, které většinou hledají zaměstnance pro třísměnný provoz. Místa na jednu směnu obsazujeme velmi rychle. V naší evidenci je nyní osmnáct sester, jedná se ale většinou o ženy po mateřské dovolené nebo samoživitelky, které mohou pracovat na směny jen velmi těžko,“ říká Čadová.

Sestřičky proto fakultní nemocnice shání v širokém okolí. Tímto způsobem se jí podařilo dokonce získat i sestru se šestnáctiletou praxí. V současné době jedná o nástupu dalších sester ze Slovenské republiky.

Úřad práce eviduje málo uchazeček o zaměstnání mezi absolventkami zdravotních škol. Každý rok přitom opouští plzeňskou střední zdravotnickou školu sto až sto dvacet sestřiček s maturitou. Do zaměstnání jich nastoupí ale jen necelá polovina.

„Nedostatek sester nezpůsobuje nižší zájem o studia. Máme dost uchazeček, které se hlásí do prvních ročníků. Většina absolventek se ale po maturitě pustí do dalšího studia,“ uvádí ředitelka školy Květa Vachudová.

Kvůli trvalému nedostatku sester se fakultní nemocnice zaměřila na nábor nejen v tuzemsku, ale i v okolních zemích, například na Ukrajině nebo Slovensku.

„Nábory se uskutečnily v popradské zdravotnické škole, kde se nám podařilo získat sedmnáct zájemkyň z posledního ročníku oboru zdravotní sestra,“ říká hlavní sestra fakultní nemocnice Nina Müllerová.

TEREZA MAIXNEROVÁ, OLGA ČERMÁKOVÁ, Plzeňský deník, 22.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?