Mladí lékaři jsou nespokojeni se situací ve zdravotnictví

14. 7. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Mladí lékaři jsou stále více nespokojeni, a proto sepsali manifest. "Nelíbí se nám a odmítáme pracovat bez přestávky 32 hodin a ohrožovat tak bezpečnost pacientů a soustavně porušovat Zákoník práce," řekl Právu za přípravnou skupinu Mladí lékaři doktor Tomáš Kocourek z Fakultní nemocnice v Brně...


Mladí lékaři nesouhlasí ani „s krátkozrakostí politických rozhodnutí týkajících se zdravotnictví a měnících se s výsledky každých nových voleb“. Rovněž nesouhlasí s personální devastací českého zdravotnictví a s výší úhrady za přesčasovou práci.

Komora je podporuje

Pokud stát nezmění jejich pracovní podmínky, uvažují o tom, že začnou svou kariéru lékařů v zahraničí.

„Chceme-li udržet mladé lékaře v našich zdravotnických zařízeních, musejí mít vytvořeny podmínky pro další sebevzdělávání a léčení pacientů,“ řekl Právu prezident komory Milan Kubek.

Každý rok odchází minimálně 200 lékařů do zahraničí, což odpovídá čtvrtině promočního ročníku. „Více než 800 českých lékařů už pracuje ve Velké Británii a přes 300 v Německu. Naopak v českém zdravotnictví pracovalo před pěti lety 829 lékařů-cizinců a nyní je to přes 2000,“ řekl Kubek.

Jurásková nesouhlasí

Komora rovněž odmítá, že by mladí lékaři měli platit za atestace, a to až 7000 Kč za druhou opravnou zkoušku. Navrhla ministerstvu, že bude atestace zkoušet sama.

Ministerstvo zdravotnictví ale s názory lékařů nesouhlasí.

„Počet lékařů, kteří odcházejí do ciziny, meziročně výrazně klesá. V roce 2007 to bylo 567 lékařů, v roce 2008 341 lékařů a za letošní první pololetí 125 lékařů. Je ale třeba si uvědomit, že zhruba 40 procent z tohoto počtu odcházejících lékařů jsou cizinci, kteří u nás studují a poté se s certifikátem vracejí zpět do své země,“ uvádí ve svém prohlášení.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková také nechce nic měnit na platbách za atestace.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?