Mladí lékaři: se změnou modelu financování předatestační přípravy nesouhlasíme

30. 4. 2010 12:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vzhledem k bouřlivým reakcím odborné veřejnosti na článek „Ministryně se dohodla s Mladými lékaři na změně vzdělávání“ dovoluji si touto cestou jednoznačně sdělit stanovisko Mladých lékařů, které není z daného článku jasné a přesné.


Mladí lékaři souhlasí se změnou systému atestačního vzdělávání s rozšířením počtu kmenů atestační přípravy. V novém systému mají mít vlastní kmen například neurologie, oftalmologie, ORL, ortopedie či urologie.

Tímto se odstraní největší nesmysly ve vzdělávání, které přinesla loňská změna vyhlášky, kdy například oftalmolog místo přípravy ve vlastním oboru trávil dva měsíce na gynekologii a v logbooku měl repoziční techniky zlomenin, péči o stomie či vyšetření per rektum.

Věřím, že v tomto žádná kontroverze není a vše je jasné.

Zcela mylně je podán náš názor na změnu financování předatestační přípravy. S navrhovaným modelem ZÁSADNĚ NESOUHLASÍME! Je pro nás NAPROSTO NEPŘIJATELNÉ, aby část lékařů v atestační přípravě dostávala po dva roky stipendium 5 000,- Kč měsíčně a část nedostávala vůbec NIC – jen tržní ceny, které vzrostly na průměrných 1 000,- Kč za den stáže na fakultním pracovišti.

NENECHÁME se koupit pěti tisíci po dva roky a potom opět tvrdě dopadnout do tržní reality. Předatestační příprava NESMÍ být byznysem, který z něj stávající Ministerstvo učinilo! Snad je z výše napsaného náš postoj jasný…

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?