Mladí lékaři utíkají za lepším

20. 9. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Udržet v Plzni mladé lékaře, kterým ještě chybí atestace, je v Plzni stále těžší. A to i pro fakultní nemocnici, která nabízí platy na dobré úrovni. Mladí doktoři, kteří ještě nemají Čechách závazky, utíkají za lepším do Německa. U nás totiž dostávají přibližně 15 tisíc korun hrubého měsíčně.


„Nedávno k nám třeba měl nastoupit mladý lékař, nakonec ale s přítelkyní, která také dokončila medicínu, odešel do Německa,“ konstatuje ředitelka Fakultní nemocnice v Plzni Jaroslava Kunová. Nástupní platy lékařů bez atestace jsou totiž opravdu mizivé. „Ucházela jsem se o místo plicní lékařky ve Fakultní nemocnici na Borech.

Nabídli mi jedenáct tisíc korun,“ uvádí Plzeňanka, která si nepřeje být jmenována, její totožnost redakce ale zná. Mluvčí nemocnice Renata Jenšíková potvrzuje, že takové podmínky jsou ve všech nemocnicích.

„Mladé lékaře bez praxe a bez atestace si musí nemocnice jako odborníky v medicíně vychovat a stejně jako jejich odbornost s časem roste i jejich platové ohodnocení. Nástupní plat mladého lékaře je samozřejmě nízký, protože neatestovaný lékař nemůže sloužit ani sám pracovat na oddělení. Jeho práci musí kompletně hlídat a sledovat zkušený lékař. Avšak ani v zahraničí nejsou nástupní platy nezkušených lékařů nikterak vysoké.

Vyšší příjmy se jich začnou týkat teprve s tím, jak naberou zkušenosti,“ vysvětluje Jenšíková nízký plat.

Odchodů mladých lékařů se obává i Stodská nemocnice, a. s. „Za dobu mého působení v nemocnici jeden náš atestovaný lékař skutečně vyzkoušel odejít za prací do Německa. Naštěstí se nám po přibližně třech měsících vrátil. Nebylo to ale vůbec proto, že by v Německu dostával nízkou mzdu, ale spíše z rodinných a osobních důvodů,“ uvádí ředitel nemocnice Vlastimil Bureš.

Dodává však, že u mladých lékařů, kteří rodinu ještě nemají a jsou navíc jazykově vybaveni, je riziko odchodu za prací směrem na západ podstatně vyšší a čísla České lékařské komory to jen potvrzují.

Podle dostupných informací ČLK odešlo za prvních osm měsíců letošního roku pracovat do ciziny 377 lékařů, přitom za celý loňský rok jich bylo „jen“ 336. „To jsou opravdu varující čísla. A my také s obavami zaznamenáváme, že počet absolventů, kteří se u nás ucházejí o místo, rok od roku klesá. Bojím se toho, že půjde-li to takto dále, za chvíli nebude mít v našich nemocnicích kdo léčit,“ obává se Bureš s tím, že když si uvědomíme, že lékař absolvent u nás dostává nástupní mzdu jen ve výši 15640 korun hrubého měsíčně, není se zas tak čemu divit.

Mzdy jsou podle něj s ohledem na náročnost práce a odpovědnost lékařů, kterou při jejím vykonávání mají, skutečně nízké. „Nicméně úhrady zdravotní péče od pojišťoven i další příjmy nemocnice mi prostor pro výraznější přidávání bohužel nedávají,“ uvedl pro Deník Bureš. Obecně podle něj platí, že zdravotnická zařízení zřizovaná Ministerstvem zdravotnictví, tedy fakultní nemocnice, v nichž jsou zaměstnanci odměňováni podle tabulek platových tarifů, mají platy o něco vyšší, než zdravotníkům dávají obchodní společnosti.

„Konkurence to pro nás nepochybně je. Markantnější rozdíly jsou především u sester, kde je výše naší mzdy nižší přibližně o tři až šest tisíc korun měsíčně.Ulékařů je srovnání složitější, protože tam je rozptyl výše mzdy větší i s ohledem na obor. Přesto si nemyslím, že by všichni lékaři ve fakultních nemocnicích byli se svými platy spokojeni,“ říká Bureš.

K dalšímu roku vzhlíží s obavami. „V nedávné době jsem se zúčastnil dohodovacího řízení s pojišťovnami o úhradách zdravotní péče pro příští rok a vím, že pojišťovny nechtějí zdravotnickým zařízením v roce 2011 zaplatit více, než činily jejich úhrady v roce 2008! Pokud by to tak bylo, dostane naše již tak dost chatrné zdravotnictví další ránu. A pak je na obzoru výzva „Děkujeme, odcházíme“ vzhledem k současné personální situaci v nemocnicích by případný odchod i jen několika málo lékařů mohl v některých případech znamenat nutnost uzavřít celé oddělení,“ varuje Bureš.

V tomto kontextu nechce v příštím roce sahat na platy ve smyslu jejich snížení, na přidávání však také zdroje nebudou. Platy určitě nesníží ani Fakultní nemocnice v Plzni.

„Pro mladé lékaře těsně po škole, bez rodiny a vypěstovaných profesních vazeb je jednodušší odejít do ciziny a odstartovat svou kariéru od začátku tam,“ chápe Kunová. Odborům se nejen z těchto důvodů zavázala, že na peníze zaměstnanců nesáhne. Průměrný hrubý měsíční plat zaměstnanců ve FN podle Roční zprávy za rok 2009 činil 30 839 korun. V tomto čísle jsou zahrnuty platy zdravotníků i nezdravotnických pracovníků FN.

Odbory slovu ředitelky věří, k plánované demonstraci státních zaměstnanců v Praze na 21. září se ale přesto část zaměstnanců ze solidarity připojí. „Ačkoliv jsme iniciováni z jiných prostředků, víme, že zdravotní pojišťovny budou muset vyjít s deficitem deseti miliard korun. Proto se obáváme, že může dojít i na nás. Pak bychom museli jednat,“ uvádí Petr Popule z odborůFNPlzeň.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?