Mladiství chovanci psychiatrické léčebny zranili zdravotní sestry

23. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři chovanci Psychiatrické léčebny ve Šternberku na Olomoucku zranili v noci na čtvrtek dvě zdravotní sestry. Mladíci ve věku 12 až 15 let zaútočili železnou tyčí na personál kvůli penězům, které potřebovali k útěku...


ŠTERNBERK - řekla mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková. Policie je dopadla.

Napadené sestry ošetřili lékaři. Utrpěly lehká zranění a byly propuštěny do domácího léčení. Vedení léčebny je případem otřeseno, mladíci podle něj spáchali trestný čin bezdůvodně.

Chovanci zaútočili na pracovnice léčebny tyčí, kterou odšroubovali z mříží. Po několika úderech do hlavy je spoutali v místnosti sester a požadovali po nich peníze, mobilní telefon, cigarety a klíče od léčebny. Oběma sestrám vyhrožovali zabitím. Po loupeži z léčebny utekli.

Ústavy nejsou na podobné případy dostatečně připravené

Podle psychiatra a ředitele pražské léčebny v Bohnicích Zdeňka Bašného nejsou ústavy proti takovým násilným činům dostatečně zabezpečeny.

„V těchto zařízeních jsou mladiství s psychopatickými rysy. A měly by zde být kamery pro ochranu personálu i pacientů. Když útočníci vědí o kamerách, brzdí je to,“ řekl Bašný s tím, že v Bohnicích jsou takto vybavena oddělení s nebezpečnými pacienty.

Instalaci kamer v zařízeních pro mládež napadá ombudsmanova zástupkyně Anna Šabatová, nelíbí se jí, že jsou také ve výchovných ústavech. Podle Šabatové by monitory měly být nahrazeny větší individuální péčí ze strany vychovatelů.

Policisté dopadli útočníky u silnice ze Šternberka do Olomouce. Uprchlíci se nechtěli vzdát, a policisté museli varovně vystřelit do vzduchu. Zletilí mladíci skončili v policejní cele a bude se rozhodovat o vazbě, uvedla Bednarčíková.

Primářka dětského oddělení léčebny Jitka Adamová řekla, že mladíci „spáchali zločin bez motivu“. Chovanci se podle ní léčili v zařízení dobrovolně na přání rodičů a s jejich souhlasem mohli kdykoli odejít.

„Z jejich strany šlo o čisté násilí. Jeden z pachatelů byl totiž před dvěma týdny na dovolené. Tehdy viděl film, ve kterém bylo násilí, a inspiroval se jím. Nic ale nenasvědčovalo tomu, že by se na něco takového chystali. Všichni jsem tím otřeseni,“ prohlásila Adamová.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?