Moderní světla nebudou vrhat stíny na operační stůl

30. 7. 2010 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Bezmála tři miliony korun investovala jablonecká nemocnice do pěti nových operačních světel pro čtyři hlavní operační sály a jeden ortopedický. Moderní osvětlení bude možné přizpůsobit tak, aby lékařům nestínilo do operačního prostoru.


„Starší typy světel z roku 1994 už bylo potřeba nahradit modernější technologií,“ říká mluvčí jablonecké nemocnice Petra Krajinová. „Vybrali jsme diodová svítidla značky Martin MarLed. Jde o velmi snadno nastavitelné svítidlo, které nemusí vrhat stíny do operačního pole, protože nastavení probíhá přímo ve zdroji. K mísení světla dochází přímo v jednotce a ne až v operačním poli, jak tomu bylo u starších typů,“ dodala mluvčí.

Operatéři si budou moci podle potřeby upravit tvar osvětlení na kruhový nebo oválný. Geometrii světelného pole bude možné upravovat podle anatomických potřeb nebo na základě použité operační metody.

Díky možnostem technologie budou moci lékaři dělat zákroky pod denním nebo umělým světlem. Kromě tohoto nastavení je možné nová svítidla tak silně ztlumit, že světelný výkon klesne na 2 až 29 procent.

„To bude možné použít jako tlumené osvětlení při endoskopických zákrocích,“ uvedla Krajinová. Výměna světel probíhala od poloviny července a dokončená bude ještě v tomto týdnu. Provoz na všech pěti sálech znovu začne během prvních srpnových dnů. Po letních prázdninách se v jablonecké nemocnici uskuteční ještě jedna stavební úprava.

Dojde k rekonstrukci dvou lůžkových výtahů v pavilonu, kde se nacházejí mimo jiné operační sály a oddělení chirurgie. Investice se vyšplhá na 2,7 milionu korun, které půjdou z příspěvku města, jež je zřizovatelem nemocnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?