Mohu odmítnout postup v zaměstnání?

24. 5. 2012 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
"Zaměstnavatel mi nabídl povýšení na místo staniční sestry. To s sebou sice nese větší peníze, ale také větší zodpovědnost, práci přesčas a další nevýhody. Z těchto důvodů nechci vyšší post přijmout. Zaměstnavatel mi ale novou pozici nutí a říká, že pokud odmítnu, budu ji muset vykonávat povinně. Je možné postup v zaměstnání odmítnout?" ptá se čtenářka Zdraví.Euro.cz.


Na dotaz odpovídá Mgr. Lucie Neubertová

Předně je třeba uvést, že do značné míry záleží na druhu práce sjednaném v pracovní smlouvě. Zaměstnavatel je totiž povinen přidělovat zaměstnanci jen práce podle sjednaného druhu práce, s čímž koresponduje zaměstnancova povinnost tyto práce vykonávat.

V daném případě se však domnívám, že náplň práce staniční sestry odpovídá spíše manažerské pozici, byla by tedy odlišná od té stávající. K výkonu této funkce by tudíž bylo třeba provést písemnou změnu obsahu pracovní smlouvy, která vyžaduje souhlas zaměstnavatele i zaměstnance.

Platnost převedení na jinou práci

Jednostranné převedení na jinou práci ze strany zaměstnavatele je možné, avšak musí být provedeno v souladu s § 41 zákoníku práce. Toto ustanovení vymezuje případy, kdy je zaměstnavatel povinen převést zaměstnance na jinou práci (např. v případech pozbytí zdravotní způsobilosti k výkonu práce, těhotenství zaměstnankyně apod.), a případy, kdy je zaměstnavatel oprávněn převést zaměstnance na jinou práci (např. zaměstnanec dočasně ztratil způsobilost k výkonu práce nebo proti němu bylo zahájeno trestní stíhání z úmyslné trestné činnosti apod.).

Vzhledem k tomu, že tyto skutečnosti se na daný případ zřejmě nevztahují, by pak převedení tazatelky zaměstnavatelem na jinou práci bez jejího souhlasu bylo relativně neplatné. V takovém případě by tazatelka byla nucena dovolat se neplatnosti převedení na jinou práci, a to v řízení před soudem.

Pro úplnost dodávám, že dle zákoníku práce je zaměstnavatel oprávněn převést zaměstnance i bez jeho souhlasu na jinou práci, než byla sjednána, avšak pouze v případech, kdy je to třeba k odvrácení mimořádné události, živelní události nebo jiné hrozící nehody nebo ke zmírnění jejich bezprostředních následků, a to na nezbytně nutnou dobu. Tato výjimka ze zákoníku práce se tedy na tento případ nevztahuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?