Moravskoslezské krajské nemocnice byly loni ve ztrátě 52 milionů

23. 9. 2010 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Osm moravskoslezských krajských nemocnic hospodařilo v loňském roce s celkovou ztrátou 51,7 milionu korun. Meziročně se tak v červených číslech propadly o téměř devět milionů korun. Celkové výsledky hospodaření ovlivnila především novojičínská nemocnice ztrátou bezmála 60 milionů korun.


Ostatních sedm nemocnic hospodařilo se ziskem, zatímco předloni byly ve ztrátě tři z nich. Novinářům to řekli představitelé Moravskoslezského kraje, který nemocnice zřizuje.

Během letošního prvního pololetí nemocnice prohloubily loňskou ztrátu o dalších zhruba 63 milionů korun, když celková ztráta dosáhla 115 milionů. Výsledky za loňský rok však Moravskoslezský kraj zveřejnil až na dnešní tiskové konferenci k jednání krajských zastupitelů.

Zpoždění způsobil nový kontrolní audit v novojičínské nemocnici, který ukázal ztrátu 59,7 milionu Kč, což je o téměř 40 milionů více než výsledek původního auditu. Loňským hospodařením nemocnice, které bylo nejhorší v rámci všech krajských nemocnic, se proto zabývá policie; nové vedení nemocnice podalo trestní oznámení na neznámého pachatele pro zkreslování hospodářského výsledku.

Ostatních sedm krajských nemocnic hospodařilo s celkovým ziskem 7,9 milionu korun. Z červených čísel se podařilo dostat nemocnici v Havířově na Karvinsku, Frýdku-Místku a Opavě. Nejvyššího zisku po zdanění dosáhla nemocnice v Krnově na Bruntálsku, když ho meziročně zhruba ztrojnásobila na šest milionů korun.

Podle moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) nemocnicím obecně způsobil ekonomické problémy mimo jiné loňský nárůst zdravotní péče i mezd zaměstnanců. „Přitom úhradová vyhláška si vzala za základ nižší rozsah zdravotní péče roku 2008. Dalším problémem bylo, že hlavně menší zdravotnická zařízení musela navýšit počty pracovníků, jak to chtěla pojišťovna,“ řekl novinářům Palas.

Kraj coby zřizovatel nemocnic, které se do konce června propadly do ztráty všechny kromě třinecké, potřebuje podle hejtmana ušetřit 200 milionů korun, aby zastavil další prohlubování jejich ztrát. Do konce roku chce vytvořit holding, který by všechny nemocnice zastřešil. „V rámci holdingu bychom některé činnosti centralizovali, například bychom sjednotili účetní systémy nemocnic,“ naznačil úspory hejtman.

Z toho, že se kraji ve druhém pololetí nepodaří zastavit rostoucí ztráty nemocnic, mají obavy opoziční zastupitelé. Ivan Týle (ODS) dnes před novináři varoval před narůstající dluhovou pastí, z níž by se kraj mohl dostat jen privatizací nemocnic. Opozice zároveň upozornila na to, že vedení kraje (koalice ČSSD a KSČM) problematiku nemocnic neřeší v rámci celého zastupitelstva. „Oficiální koncepční materiály, jak situaci řešit, ještě nemáme,“ řekl Týle. Palas reagoval, že problematika krajských nemocnic bude zařazena jako bod dalšího jednání zastupitelů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?