Moravskoslezský kraj chce zrušit deset pohotovostí

4. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský krajský úřad chce v regionu zrušit deset pohotovostí. Z dosavadních dvaadvaceti jich tak zůstane pouze dvanáct. Řada obcí se proti tomu bouří...


OSTRAVA - Moravskoslezský krajský úřad chce v regionu zrušit deset pohotovostí. Z dosavadních 22 jich tak zůstane pouze 12.

Vyplývá to z nové koncepce lékařských služeb v regionu, o které by koncem března měli hlasovat krajští zastupitelé, řekl zástupce hejtmana Jiří Carbol (KDUČSL). Některé obce však s novou koncepcí nesouhlasí a obávají se zhoršení kvality péče o pacienty.

Největší obavy panují především mezi obcemi v okolí Frýdlantu nad Ostravicí, kde je rušení pohotovosti také plánováno. V okolí města je totiž řada horských středisek a mnoho lidí žije v hůře dostupných místech.

„Než se dojede k člověku na nějaké horské usedlosti, tak může být pozdě,“ uvedl starosta Čeladné na Frýdeckomístecku Pavol Lukša (KDU-ČSL).

Dodal, že lékaři navíc písemně přislíbili, že nebudou požadovat zvýšení hodinových odměn za služby. Právě větší finanční nároky byly jedním z důvodů, proč se kraj rozhodl pohotovosti omezit. Podle Lukši jsou obce také ochotny na chod pohotovosti částečně přispívat.


Lékaři přislíbili, že nebudou požadovat zvýšení odměn za služby. Právě větší finanční nároky byly jedním z důvodů, proč se kraj rozhodl pohotovosti omezit.

Carbol se se starosty obcí, kterých se rušení pohotovostí bezprostředně dotkne, dohodl, že do týdne mohou kraji předložit své případné námitky k připravované koncepci.

Podle Carbola bude v místech, kde se zruší pohotovosti, posílena rychlá záchranná služba. „Budeme tak schopni postarat se o občany, kteří se dostanou do ohrožení života,“ prohlásil.

Kraj chce iniciovat také změnu zákona, aby více vyjasnil úlohu pohotovostí.

„Dneska není jasné, kdo se má starat o pacienty, když jsou zavřeny ordinace praktických lékařů,“ doplnil zástupce hejtmana.

Pohotovosti navštěvuje podle statistik v průměru jeden člověk za hodinu. Většina pacientů přijde v podvečerních hodinách. Naopak minimální návštěvnost je v noci či časně ráno.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?